Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi håller våra löften

Håller löften. Anders Bevemyr och hans kollegor från M och MP svarar på kritiken från Söderköpings Waldorfskola.

Håller löften. Anders Bevemyr och hans kollegor från M och MP svarar på kritiken från Söderköpings Waldorfskola.

Foto: Patrik Selsfors

Folkbladet debatt2016-05-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Folkbladet den 11 maj så publicerades en debattartikel från rektorn på Waldorfskolan i Söderköping där hon ifrågasätter om vi som kommunpolitiker satsar på skolan i Söderköping, och därmed lever upp till de löften som vi gav i valrörelsen. Bakgrunden är att vid årsskiftet sänktes elevpengen för de fristående skolorna i kommunen.

Replik

Den del som sänktes var ersättningen för lokalhyra, övriga delar höjdes och skolorna kompenseras för kostnadsökningar. Anledningen till att lokalpengen sänktes är att kommunens genomsnittliga lokalkostnad per elev minskar – tack vare att fler elever nyttjar samma lokaler. Vi delar uppfattningen att det är bekymmersamt. Inte egentligen för att kostnaden minskar, utan för att det börjar bli överfullt i kommunens förskole- och skollokaler. Därför bygger kommunen nu en förskola för 75 barn utmed Margaretagatan. Kommunstyrelsen har dessutom fattat beslut om renovering av Broby- och Bergaskolan. Renovering av Bergaskolan påbörjas i år, och när den är avslutad kan renoveringen av Broby påbörjas. När detta är klart kommer kommunen förfoga över fler lokaler och kostnaden per barn att återgå till något högre nivåer. Att ersättningen för fristående skolor beräknas på detta sätt, det vill säga att det ska vara genomsnittskostnaden per elev som ska fördelas ut, beslutades av riksdagen 2009 och är ingenting som kommunen själva kan styra över. Det går att göra undantag, men då ska undantag göras för alla fristående skolor och motiveras av särskilda skäl.

Det andra är att tilläggsbeloppet till vissa fristående skolor för barn i behov av särskilt stöd har minskat, särskilt då till Waldorfskolan. Elevpengen delas upp i tilläggsbelopp och grundbelopp. Grundbeloppet är detsamma för alla elever, och en del av grundbeloppet är tilltaget och ska användas till stöd för de elever som har särskilda behov, detta kan skolan välja att organisera på olika sätt. En del skolor, som Waldorfskolan, har små elevgrupper – andra skolor väljer att ha större grupper, men fler pedagoger per grupp. Tilläggsbeloppet delas ut efter ansökan för enskilda elever med större behov. Varje ansökan prövas och hänsyn tas både till skolans möjlighet att ge eleven stöd (inom ramen för grundbeloppet), och det behov som eleven har. Såväl nämnd och förvaltning är dock överens om att mer ekonomiska resurser eller assistenter inte alltid är lösningen på den pedagogiska situationen. Söderköpings kommun gör därför flera riktade kompetensutvecklingsinsatser för att minska behovet av extra stödresurser, genom att ge de ordinarie lärare kunskap och verktyg att själva kunna ge det stöd som eleverna behöver. Som exempel har över 20 medarbetare genomgått fortbildning i neuropsykiatrisk problematik under 2015, en satsning som fortsätter. Inför 2017 tillförs också Barn- och utbildningsförvaltningen medel för ytterligare förstärka de centrala stödresurserna så att fler lärare kan få handledning och stöd. Om vi lyckas möta elevernas behov utan ytterligare personalresurser blir det också mer inkluderande för eleverna som får stöd.

Det kommer alltid att finnas elever som har en sådan problematik att det behövs stöd av elevassistenter eller kanske ännu hellre extra pedagoger som kan stötta i klassrummet. Med en satsning på att förstärka kunskapen och verktygen för de lärare som behöver så kan dessa resurser räcka ännu längre. Inför 2017 tillförs Barn- och utbildningsnämnden 12,3 miljoner kr mer än 2016. Detta kommer innebära förstärkt elevstöd, högre personaltäthet och en bättre verksamhet. Allt i linje med vad vi lovade i valrörelsen.

Läs mer om