Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter att hålla ihop i tunga och viktiga samhällsfrågor. Onsdagens uppgörelse om extra tillskott till Försvarsmakten på 2, 7 miljarder per år under perioden 2018 - 2020 har en stabil majoritet i riksdagen genom att även Centerpartiet ansluter till försvarsöverenskommelsen med S, MP och M.
De ökande försvarspolitiska ambitionerna kostar givetvis pengar. Att politiken skjuter till mer pengar är därför helt nödvändigt.
Redan för drygt två år sedan beslöt en partigrupp som då bestod av regeringen plus M, C och KD att öka försvarsanslagen med totalt 10, 2 miljarder för åren fram till 2010. Liberalerna - som krävde 28 miljarder i ökade anslag - valde att lämna uppgörelsen vid det tillfället.
I år var det KD-ledaren Ebba Busch Thors tur att hoppa av försvarsuppgörelsen. För några dagar sedan meddelade hon att Kristdemokraterna kräver 10 miljarder kronor till försvaret. Hon såg dock inga möjligheter till att nå så långt och valde därför att stiga av i en ljudlig protest.
Nu blev det alltså 8, 1 miljard kronor; plus de 500 miljoner kronor extra för 2017 som beviljades redan i våras.
Överbefälhavaren Micael Bydén hade för sin del önskat sig något mer än vad som nu blev fallet.
Med svenska mått mätt är det hur som helst en historiskt stor anslagsökning som genomförs för åren 2016 - 2020. Försvarsmakten tillförs uppemot 19 miljarder kronor i höjda anslag under perioden.
I politik hänger som bekant mycket ihop med det mesta. Den hotande misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist har därför sannolikt bidragit mycket aktivt till att Hultqvist och övriga försvarsvänner har kunnat få finansminister Magdalena Andersson att gå med på dessa ökade utgifter som nästan på kronan matchar vad Moderaterna krävt i den offentliga debatten.
Det är bra att S och M följs åt i försvars- och säkerhetspolitiken. Sverige blir stabilare med ett sådant brett ansvarstagande. Centerpartiet har också vettigt jordnära traditioner på området och det känns tryggt att Annie Lööf och hennes parti är med på båten. Som regeringsparti hade kanske inte MP särskilt många valmöjligheter. Men partiet har uppträtt strongt och hedervärt i den för dem lite knöliga frågan om gevär, flygplan och soldater.
Peter Hultqvist lär sitta kvar.