Widar Idag ska jag lyssna på den förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Han ska tala om "Vart är världen, Sverige och industrin på väg?" på en tillställning hos Teknikföretagen i Stockholm.

Jag ser fram mot att höra på Reinfeldt igen. Det var länge sedan nu. Fredrik Reinfeldt är den mest framgångsrika borgerliga statsministern som den svenska nutidshistorien känner. I detta av socialdemokratin så dominerade land lyckades Reinfeldt vara statsminister i åtta år, leda en borgerlig majoritetsregering under fyra år och åstadkom dessutom en hel del nyttig politik när det gäller skatter och socialförsäkringar.

Mer att läsa: Det finns för många partier.

Den mest imponerande insatsen skedde i mina ögon åren före valsegern 2006. Den offentligt iscensatta omvandlingen av Moderaterna till nya Moderaterna och framförallt formerandet av Alliansen - borgerligt partisamarbete är ett slags krisbransch ska vi komma ihåg - grundlade framgångarna i de kommande valen.

Jag satt själv på pressläktaren under ett par av moderaternas Sverigemöten där runt 2005. Ombuden kippade efter andan när Reinfeldt från scenen med allvar slog fast att "varje sänkt krona i skatt är en krona mindre i äldreomsorgen". Sådana budskap var inte direkt hemtama på moderatmöten.

Mer att läsa: Bingo för Bydén.

Nya M och Alliansens generalsyfte var att putta ut S från mitten och vänsterut. Reinfeldt ville ta det bästa från socialdemokratin och gifta ihop det med "det ska löna sig att arbeta"- budskapet. Ett bra upplägg som också flög rätt bra.

De borgerliga missförstod dock socialdemokratin på ett par väsentliga punkter. Förmodligen gjorde de det vanliga felet att förväxla "socialdemokrati" med "vänster." Moderatstrategerna tycktes nämligen tro att sossar är vänstrigt mjuka i hullet när det gäller militärt försvar och invandring. Vänstern gör också ofta det misstaget; tror att S är synonymt med vänster. Vilket är helt fel. Vänstermannen Göran Greider frågade sig till exempel upprört i en text i går varför "ingen" inom S opponerade sig mot försvarsministern Peter Hultqvists "högerpolitik" med höjda anslag till militären? Det enkla svaret är att socialdemokrater gillar militärt försvar och är stolta över Hultqvist.

Reinfeldt gjorde kort sagt mycket rätt. Men han borde gett Mikael Odenberg större utrymme som försvarsminister, han borde inte ha förbjudit migrationsminister Tobias Billström att tala om volymer.

Detta om detta. Nu laddar jag för att höra vad den ännu unge Reinfeldt har att säga om framtiden.