Opinionsundersökningarna duggar tätt inför den politiska sommarstiltje som nog inte lär infinna sig riktigt i år. Senaste mätningen från SVT Novus fick Expressen att pryda sin första sida med rubriken ”Löfven störtar”. (8 juni)
Bilden från andra och liknande opinionsundersökningar i närtid ger oss ungefär likadana kartor: Tre partier mellan 20–24 procent tampas om att bli störst i valet. I Novus är S fortfarande störst men SD och M är bara någon eller några få procent bakom.
SCB: s stora undersökning som presenterades tidigare denna vecka gav ungefär samma mönster men något annorlunda siffror. S fick 28 procent medan SD nästan nådde upp till 19 procent medan M landade på 22 procent.
Vi behöver inte stirra oss blinda på siffrorna i varje undersökning. Det är uppenbart att vi har ett helt nytt läge med tre ungefär lika stora partier. Något liknande har inte upplevts sedan valet till riksdagens andra kammare 1920.
Innan vi återvänder till de lite bredare linjerna finns det dock anledning att småstirra lite på ett par små detaljsiffror. Inom partivänstern och i flertalet mediakommentarer frodas uppfattningen att S läge har förvärrats genom att partiet har presenterat ett ”tufft” migrationspolitiskt program. Detta gynnar SD; så låter det i parti och minut.
Utöver påpekandet att ett regeringsparti behöver ta itu med verkligheternas problem alldeles oavsett om det gynnar SD eller någon annan så går det faktiskt att granska vad som hände när S valde att tala om allt annat än invandringsproblemen.
I november 2015 kom SCB: s halvårsmätning. Då var SD större än i SCB i maj 2018 och S var mindre än i SCB 2018. Sedan kom ”Tvärvändningen” i migrationspolitiken då saker och ting började rättas till.
Invandringsfrågan är viktig. Men den är inte allt. Socialdemokraternas goda namn är byggt av regeringsduglighet. Det som gör mig orolig är att partiet nu är så stressat att det springer ut på flankerna för att jaga minoriteter istället för att söka sig mot där det går att bygga majoriteter i för medborgarna och Sverige viktiga och riktiga frågor.
S stora möjlighet att hålla sig kvar som ett relevant parti är att ärligt och kunskapsunderbyggt bjuda in andra partier – framförallt M och SD – till överläggningar om tunga problem som skolresultaten, tryggheten i socialförsäkringar/pensioner, bostadsfinansieringen, gängkriminaliteten och sjukvårdsbristerna.
Ett sådant initiativ behöver komma. S chans att påverka samhället framöver är att vara först med det initiativet.