Du borde vara en ”feelgood-story”, sa programledaren Jörgen Huitfeldt när han nyligen välkomnade nationalekonomen Tino Sanandaji till Fredagsintervjun på sajten Kvartal.se. Ytligt sett stämmer det väl. Som nioåring kom Tino från Iran och till en förläggning för nyanlända på Slite i Gotland. Familjen splittrades, Tino Sanandaji växte upp på familjehem och råkade ofta i trubbel och slagsmål. Det som skulle kunna ha blivit ännu en sorglig historia blev istället ett slags solskenshistoria.
Under ytan så är det alls inte så märkligt att det har gått bra för Tino. Han framhöll i intervjun att han kommer från mycket bildade och privilegierade kretsar i Iran. Skolgången var stentuff och behängd med ”flera timmars läxor varje dag.” När han som nioåring började i svensk skola försvann läxorna och det skulle dröja till årskurs åtta innan han stötte på något som var nytt för honom i matematikämnet, berättade Sanandaji och slog fast att ”feelgoodhistorier är töntiga.”
Mer att läsa: En anständig invandring.
Tino Sanandaji tog examen på ett av världens mest ansedda universitet och han rankades nyligen av den vänsterlutande nättidskriften Politico Europe som en av 28 personer som kommer att prägla Europa under 2018. Det är framförallt hans insatser inom invandrarforskningen som gjort honom välkänd och respekterad utanför Sveriges gränser.
Mer att läsa: Danska S visar väg för Stefan Löfven.
Temat för Fredagsintervjun var hur det kan komma sig att Tino Sanandaji är en flitigt anlitad invandringspolitisk expert i utländska medier medan han knappast omnämns alls i de etablerade medierna i Sverige?
Det finns några mycket enkla förklaringar till detta, sa Tino Sanandaji. Sammanfattningsvis anser han att så många inom medierna, politiken och kriminologin har haft så fel under så många år att det vore märkligt om de nu skulle medverka till att ”höja min profil” genom att erkänna att jag har rätt, sa Sanandaji.
Sedan hans bok ”Massutmaningen” gavs ut i början av 2017 anar han på ett klarsynt sätt en förbättring av medieklimatet i Sverige. Boken recenserades seriöst ”nästan överallt” och invandringspolitiken – S och M – har lagts om och verkligheten fortsätter att trycka på när det gäller den misslyckade integrationens negativa effekter på samhällsutvecklingen.
Tino Sanandaji är en forskarnatur ut i fingerspetsarna; en Nobelpriskandidat om fyrtio år. Han går sin egen väg på ett välordnat och självmedvetet sätt.