Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Magnus Halls politiska näsa

Ingen amatör. Holmens tidigare vd Magnus Hall visar att han behärskar den politiska miljön i Vattenfall.

Ingen amatör. Holmens tidigare vd Magnus Hall visar att han behärskar den politiska miljön i Vattenfall.

Foto: Titti Olovsson

Widars ledare2015-02-24 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magnus Hall tog i höstas över som vd och koncernchef på statliga Vattenfall. Han klev in i en statlig och betydligt mer politisk miljö än den som han levat i under sina tre decennier i den anrika skogskoncernen Holmen. Magnus Hall var och är förvisso ingen politisk duvunge. Sina sista tio år på Holmen var han vd och koncernchef. Som högsta chef i en mycket elintensiv industrikoncern har en del av hans arbetstid ägnats åt kampanjande och lobbying för lägre elpriser och för en energipolitik som inte utesluter investeringar i ny kärnkraft.

Vattenfall är bland mycket annat också ägare av svenska kärnkraftsreaktorer. När den nya S+MP-regeringen tillträdde efter valet i september meddelades att regeringspartierna ingått en överenskommelse om kärnkraften. Enligt den vice statsministern Åsa Romson (MP) var innebörden att "flera reaktorer" skulle komma att stängas under mandatperioden.

Magnus Hall visade sin politiska näsa när han kommenterade uppgörelsen. Han ansåg att uppgörelsen skapade osäkerhet genom sina svepande formuleringar och oklara innehåll. Magnus Hall sa också att det inte var aktuellt för Vattenfall att stänga några reaktorer. Miljöpartiets Lise Nordin, Gustav Fridolin och Åsa Romson gick igång på Magnus Hall. Kort sagt var deras besked: "Tig eller avgå"!

De förstod inte det som Magnus Hall förstod. Regeringens problem med det av brunkol och gas skadskjutna Vattenfall skulle ha femdubblats om Magnus Hall sparkats. Ingen industriledare av hans kapacitet skulle ha stått till förfogande om Hall fått kicken av MP efter bara några veckor på jobbet. Socialdemokraternas energiminister Ibrahim Baylan och näringsminister Mikael Damberg fick styra upp det hela. Och Magnus Hall hade visat fiender och vänner i omvärlden att han begrep hur en politisk slipsten ska dras. Vilket han fortsätter med. I en intervju i senaste numret av IVA Aktuellt som ges ut av Ingenjörsvetenskapsakademin resonerar Magnus Hall om behovet av stora, politiskt stabila och långsiktiga investeringar i energi. Vattenkraften kommer knappast att byggas ut mer, säger Hall. Enligt Vattenfalls egna planer kommer bolagets gamla kärnkraftsreaktorer i Ringhals att stängas år 2025. "Det som ersätter blir mer vind och sol och på längre sikt, med fler stängda reaktorer, eventuellt ny kärnkraft", säger Magnus Hall till IVA Aktuellt.

Hall riktar sig indirekt till regeringens energikommission som ska mejsla fram en bred politisk enighet om energipolitiken för de kommande decennierna. Det duger inte att sitta och käbbla om kärnkraftens vara eller inte vara. Uppgiften är att se vilka investeringar som behöver finansieras för att framtidens elsystem ska svara upp mot elbehovet på ett kostnadseffektivt sätt.