Partiledarnas kvällstal i Almedalen är i dagens medieflöde bara en av många punkter i det hektiska programmet. När centerledaren Annie Lööf äntrade podiet i går kväll var innehållet i talet - med något undantag - väl genomtröskat genom besök och intervjuer hos i stort sett varje större medieredaktion på plats.
Hon började hos radions Ekoredaktion tidigt i går morse och sedan rullade det bara på. Annie Lööfs tema är Enkla jobb, Enkla jobb och Enkla jobb. När jag ställde mig i det mer än vanligt välfyllda publikhavet i Almedalen för att lyssna på henne så fylldes jag av tanken att det där med enkla jobb det är inte så där alldeles enkelt.
Mer att läsa: Tvåsiffrig Jan Björklund.
Enkla jobb är en omskrivning för lågavlönade jobb. Det är det som gör det kontroversiellt. Inte det lågavlönade jobbet i sig själv. Utan att politiker genom lagar, beslut och subventioner ska reformera fram fler jobb med skral betalning. Själva den tanken går liksom på tvärs mot allt som av hävd är rätt och riktigt. Enligt den vedertagna manualen ska människor gradvis få det bättre, försörja sig själva och bli mer självständiga och självstyrande.
Annie Lööfs argument är välkända och helt respektabla. Hon säger sig se ett Sverige som "glider isär, klyvs och delas". Snart riskerar Sverige att ha "en miljon människor som lever i utanförskap", sa Annie Lööf. Utanförskap är en omskrivning för arbetslöshet som egentligen är något annat än arbetslöshet. Utanförskap är en kappa för den som vill fånga in en rad olika minusposter som en och samma människa kan bära. De vanligaste jobsposterna är låg utbildning, fel språk, fel ålder, fel färdigheter och fel nätverk.
Annie Lööfs förslag är att skattebetalarna ska överta betalningsansvaret för en rad pålagor och skatter. Därigenom kommer totalkostnaden för den som anställer en utanförskapare på ett enkelt jobb att reduceras väsentligt utan att den "enkla jobbaren" behöver få en lön som understiger socialbidragsnormen.
När det gäller vissa efterfrågade tjänster så vet vi att det fungerar. RUT-avdraget är sannolikt en av de mer framgångsrika och priseffektiva arbetsmarknadspolitiska åtgärderna som vidtagits på senare år.
Men "enkla jobb" i största allmänhet är det svårare. Enkla jobb bör inte skapas genom politiska beslut. Enkla jobb bör rationaliseras bort i jakten på produktivitet.