Karin Wanngård är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Stockholm. Av socialdemokraternas valda politiker är Wanngård därmed en av de allra tyngsta personerna i partiet. Det var därför extra mycket upplyftande och intressant att höra Karin Wanngård frågas ut av Monica Saarinen i Ekots Lördagsintervju i helgen. Hon är särskilt värd att lyssna på eftersom hon har att hantera en för de flesta andra socialdemokrater tämligen udda politisk verklighet. Karina Wanngård leder ett S-parti som har lite drygt 20 procent av väljarna i ryggen. För att bilda majoritet styr Wanngård tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. De tre vänsterpartierna är tillsammans rejält större än Socialdemokraterna.
Det är verkligen beklagligt att Wanngård och ett antal andra av socialdemokraternas framträdande kommunalråd ofta ligger i sådan kompakt riksmedieskugga. Makt- och inflytandemässigt gör riksmedierna inte så sällan felaktiga nyhetsvärderingar när till exempel en enskild riksdagsledamot, eller ett juniort statsråd tillmäts större betydelse än ett S - kommunalråd i bland annat Stockholm, Malmö, Norrköping eller Luleå.
Nå. Nog med gny om detta. Ekot lyfte fram Karin Wanngård till Lördagsintervjun. Det hon presterade där borde ge henne blodad tand för framtiden.
Mer att läsa: Strandhäll går på pengarna.
Karin Wanngård kändes trygg och verklighetsnära i sina resonemang. I flera för socialdemokratin och samhället tunga och trixiga frågor som segregation, invandring och välfärdsföretag visade Wanngård upp attityder och argument som alltför sällan företräds i S-politiken.
Stockholm är som en magnet för asylsökande, papperslösa och för nyanlända med uppehållstillstånd. Här finns stora jobb-och framtidschanser och stora utslagnings- och misärrisker. Karin Wanngård upprätthöll en socialt hoppfull attityd; staden kämpar på med utbildningar, jobbförmedlingar och bostäder. Gott att höra. Det är bara att nöta på.
Hennes inställning till valfrihet i skolan var glasklar. Att ungefär en tredjedel av barnen i de fattigaste stadsdelarna har sökt sig till skolor i andra stadsdelar är mer bra än dåligt; det kan gynna den sociala utvecklingen positivt. Wanngård såg det även som självklart att - om inget annan hjälper - lägga ner kommunala skolor som fungerar dåligt. När det gäller den märkliga diskussionen om "vinsttak" för välfärdsföretag var Karin Wanngård befriande frispråkig. Det viktiga för Stockholm är "kvalitet i välfärdstjänsterna och att "skattepengar inte skickas till skatteparadis," sa Karin Wanngård. Två självklara krav. Företag som inte levererar beställd kvalitet ska inte ha några avtal. Företag som fifflar med skattepengar ska inte ha några avtal.
Mer att läsa: Byt kompisar Löfven.
Vinsttak var dock inget i Wanngårds smak: "Ja, jag ser ju att det är svårt rent företagsekonomiskt. Jag kommer ju själv från ett privat företag och det är svårt. Ska man bara ta en nivå tagen ur luften eller vad ska man göra?", frågade sig kommunstyrelsens ordförande i Stockholm.
S-ljuset kommer just nu från Stockholm.