Linköping är makthavartätt just nu. Staden vimlar av börsbolagsdirektörer, chefekonomer, investerare, kommunalråd, riksdagsledamöter, samhällsintresserade småföretagare, professorer, högprofilerade konsulter och statsråd. Swedbanks och Sparbankernas Tillväxtdagar inleddes på Flygvapenmuseet i måndags kväll. På eftermiddagen i dag avslutar Swedbanks vd Michael Wolf evenemanget på Konsert & Kongress.
Jag var där en stund i går eftermiddag.
Under Michael Wolfs ledarskap har Swedbank profilerat sig som ett samhällsengagerat företag. Banken har framförallt engagerat sig i ungdomsarbetslösheten. Swedbank har på egen hand skapat ett stort antal traineeplatser för ungdomar. Med den egna insatsen i potten har Wolf framgångsrikt kunnat utmana andra företagsledare att följa Swedbanks exempel.
Tillväxtdagarna är en logisk fortsättning på Swedbanks ungdomsarbetslöshetssatsning. I alla små och stora seminarier som genomförs i Linköping är grundtemat arbete, tillväxt och samhällsnytta.
Stämningen är också behagligt informell och öppen. Mycket sägs som kanske inte sägs i andra sammanhang. Mötesplatsen är därmed i sig själv en möjlig tillväxtgenerator. Sverige är en liten och öppen marknadsekonomi med högt välstånd och utvecklad välfärd. Ska vi ha rimliga chanser att fortsätta vår framgångsvandring så krävs samförstånd mellan olika intressen, ett brinnande intresse för förnyelse och utveckling och många oväntade möten mellan människor och sfärer som annars knappast aldrig ses. Vilket är precis vad som bjuds på Tillväxtdagarna i Linköping.
Jag hade själv förmånen att medverka i ett av alla de seminarier som genomfördes i går. I den stora salen på Konsert & Kongress delade jag scen med Correns chefredaktör Charlotta Friborg och de båda före detta statssekreterarna Stefan Stern (S) och Per Schlingmann (M). Stern är numera rådgivare i Wallenbergssfärens anrika maktbolag Investor. Schlingmann arbetar som konsult i det egna bolaget Schlingmann AB.
Vår uppgift var att diskutera vilka frågor som troligtvis kommer att prägla nästa års valrörelse. Ett dominerande tema för oss alla var "regeringsduglighet" i vid mening. Regeringsduglighet är emellertid inte en egenskap som svävar fritt i luften ovanför och oavsett viktiga samhällsfrågor som arbetslöshet, ordning och reda i den offentliga ekonomin, skolresultat, invandring och skatter.
Det "politiska spelet" om regeringsmakten lever således inte ett eget liv. Den sida vinner som på bästa sätt kan det göra det troligt att de kan åstadkomma förändringar till det bättre på de samhällsområden som medborgarna anser vara viktigast.
Sambandet mellan politiken och medborgarnas verkligheter är värdefullt. Det går inte att vinna val på gamla regeringslagrar. Det går inte att vinna val utan att medborgarna upplever att politikerna ser verklighetens problem ungefär på samma sätt som vad medborgarna gör.
Den stora förtjänsten med Swedbanks Tillväxtdagar är att politik, tillväxt, arbete och medborgerliga förväntningar knyts samman på en och samma plats. Jag trivdes som fisken i vattnet.