Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre förslag för nya ungdomsjobb

Socialdemokraterna anser att ungdomsarbetslösheten ska bekämpas genom att höja ungdomarnas kompetens och underlätta för unga att ta steget ut på arbetsmarknaden

Norrköping2012-10-29 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetslösheten bland unga i Sverige är hög och växande. Idag är den svenska ungdomsarbetslösheten högre än i jämförbara europeiska länder - såsom Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Österrike. Omkring 100 000 personer i åldern 18-24 år är inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa. Bara i Östergötland är nästan 6 000 unga antingen inskrivna som arbetssökande eller i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Av de 100 000 ungdomar som är arbetslösa i riket har ungefär 35 000 varit arbetslösa mer än sex månader.

Regeringens strategi mot ungdomsarbetslösheten har misslyckats. Under de senaste fem åren har långtidsarbetslösheten bland unga ökat kraftigt. Bland de långtidsarbetslösa ungdomarna dominerar personer utan gymnasieutbildning.

Socialdemokraterna anser att ungdomsarbetslösheten ska bekämpas genom att höja ungdomarnas kompetens och underlätta för unga att ta steget ut på arbetsmarknaden. Det behövs också en aktiv näringspolitik som stimulerar framväxten av nya jobb. Ingen ung ska vara arbetslös mer än sex månader. Vår utgångspunkt är att unga människor ska jobba eller studera - inte vara långtidsarbetslösa.

? Vi vill införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. Det ska bli ett krav på unga arbetslösa som får ersättning från samhället att de fullgör sin gymnasieutbildning. Den individuella utbildningsplanen ska präglas av att det finns många olika vägar fram till ett slutbetyg och att behoven skiljer sig mellan olika individer.

? Vi ska satsa brett på yrkesintroduktionsjobb där unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. I vårt budgetalternativ gör vi en satsning där kommuner och landsting kan erbjuda 75 procentiga anställningar till kollektivavtalade löner kombinerat med 25 procents handledning. Vi avsätter också resurser för handledning för att stödja modellen inom det privata näringslivet.

? Vår ambition att attackera rekryteringsgapet. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre, vilket hindrar företagens möjligheter att växa. Företagen hittar inte rätt arbetskraft trots att många går utan jobb. Här behövs breda satsningar. Vi föreslår 5500 nya platser inom bristyrkesutbildning, 7000 nya platser inom högskola och universitet samt 4500 nya platser inom yrkeshögskolan.

Totalt vill vi skapa mer än 35 000 nya riktiga jobb- och utbildningsplatser för unga. På kort sikt minskar vi den höga arbetslösheten. På längre sikt gör vi redan nu något åt generationsväxlingen som kommer att ske på arbetsmarknaden.

Läs mer om