Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinstöverdrifter med få vinnare

Överdrifter och osanningar kommer vi aldrig ifrån. Men S-kommunalråd borde kunna bättre.

Stefan Löfven lever i verkligheten

Stefan Löfven lever i verkligheten

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Norrköping2012-09-20 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Andreas Schönström (S) är kommunalråd i Malmö. I går morse medverkade han i P1 Morgon i SR. Han diskuterade varför S i Malmö vill förbjuda företag med vinstintresse att verka i välfärden.

Det finns gott om skilda uppfattningar i denna fråga. Saken kan vridas och vändas på ur olika perspektiv. Själv föredrar jag verklighetsförankrade och pragmatiska argument.

Därför hade jag mycket svårt att ta till mig Schönströms argument.

Enligt Andreas Schönström går välfärdsföretagen med 7, 2 miljarder kronor i vinst. Pengar som skulle räcka till 20 000 nyanställningar i offentlig sektor. Påståendet är hämtat från Vänsterpartiets aggressiva agitation. Vilket inte gör det sannare. Vore det sant skulle det vara en oerhörd politisk skandal:

Det är politiker i kommuner och landsting som gör upphandlingar och bestämmer priset för vård och omsorg. Det är politiker som bestämmer skolpengens storlek ute i kommunerna; samma peng för fristående och kommunala skolor. Välfärdsföretagen har endast en begränsad verksamhet jämfört med kommuner och landsting. Företagsproducerad vårdskolaomsorg håller minst lika hög (ibland högre) kvalitet än många kommuner och landsting. Utifrån dessa förutsättningar vore det som sagt en rejäl politisk skandal med vinster på 7, 2 miljarder i företagen medan kommunala verksamheter inte så sällan drivs med underskott.

Arbetsgivarorganisationen Almega har granskat de senaste fem årens årsredovisningar för de tio största fristående utbildningsföretagen. Företagen omsätter tillsammans cirka 6,5 miljarder. Investeringarna - i nya skolor främst - var 2,4 miljarder. Den sammanlagda vinsten var 817 miljoner. Den utdelade vinsten var 30 miljoner kronor.

Det är utifrån ovanstående och andra mer verklighetsnära argument som debatten bör föras. Överdrifter och osanningar kommer vi aldrig ifrån. Men S-kommunalråd borde kunna bättre.

Företag är företag på gott och ont. Vinstintresset kan förblinda. Det finns skäl att se över villkor och regler. Finansmarknadsminister Peter Norman berättade i går att regeringen ska låta utreda skärpta regler för auktorisering av välfärdsföretag. Det är bra. S-ledaren Stefan Löfven har föreslagit att kommun- och landspolitiker ska ha rätten att säga ja eller nej till företagsetableringar. Det är rimligt. I regeringens budget föreslås att bl a välfärdsföretag ska hindras från att skatteplanera genom fiffiga internlåneräntor. Det är självklart.

Det riktigt riskabla med Andreas Schönströms våldsamma vinstöverdrifter är vad det kan ställa till med. Säg att hans linje skulle vinna. Eftersom vinstförbud - i vart fall i den riktiga världen - är synonymt med företagsförbud så skulle företagen försvinna. Då försvinner också alla de vinster som Schönström påstår ska räcka till 20 000 nya jobb i offentlig sektor. Vem som vinner på en sådan utveckling är värt att fundera på.

Läs mer om