Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Magdalena Andersson är en borg för S

Anders Borg visade i Aktuellt att han har ungefär lika välutvecklade politruk- som ekonomgener. Han körde hårt med regerings- och skattefrågan.

Norrköping2012-04-17 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson har arbetat nära två socialdemokratiska finansministrar. 2014 vill hon gärna bli finansminister själv. Anders Borg har för allt vad jag vet inte några närmare relationer till tidigare borgerliga finansministrar. Däremot är han själv en av de mest framgångsrika och långvariga finansministrar som borgerligheten känner i modern tid. I går förmiddag presenterade Anders Borg sin tolfte budgetproposition för riksdagen; sin sjätte vårproposition. I går kväll möttes Andersson och Borg i Aktuellt för en första debatt om den ekonomiska politiken.

Det är något särskilt med premiärer. Nerverna kan lätt komma i dallring. Så icke i Aktuellt studio i går kväll.

Anders Borg har egentligen saknat seriösa motståndare sedan han tillträdde som finansminister. Förväntningarna är därför mycket stora på Magdalena Andersson. Hon har en bakgrund och en framtoning som rättfärdigar förhoppningar.

Andersson inledde med ett torrt och i mina ögon korrekt konstaterande om att vårbudgeten inte är mycket till budget. Dokumentet som Anders Borg lade på riksdagens bord påminner mer om en utredningskatalog eller en verksamhetsberättelse, sa Magdalena Andersson. Hon kritiserade också effektivt att finansministern - för att höja sina egna insatser - gärna jämför Sverige med länder som vinglar på gränsen till statsbankrutt. Det är mer rimligt att jämföra Sverige med stabila länder som Tyskland, Österrike och Schweiz, hävdade Magdalena Andersson. I dessa och flera länder är arbetslösheten lägre än i Sverige.

Anders Borg visade å sin sida att han har ungefär lika välutvecklade politruk- som ekonomgener. Han körde hårt med regerings- och skattefrågan. Enligt Borg ägnar sig socialdemokraterna åt "operation mörkläggning" på dessa områden. Han försökte lägga Vänsterpartiets och Miljöpartiets skattehöjningsförslag i Magdalena Anderssons knä. Anders Borgs syfte var att klumpa samman socialdemokraterna i ett rödgrönt och skakigt regeringsalternativ Magdalena Andersson blev dock inte svaret skyldig. Hon påminde Anders Borg om att de senaste opinionsmätningarna visat att hälften av den borgerliga regeringen är utraderad från riksdagskartan.

Med Magdalena Andersson har socialdemokraterna skaffat sig en trovärdig utmanare till Anders Borg. Hon brusar inte upp, hon ägnar sig inte åt överbud och hon signalerar ansvar för den offentliga ekonomin. Från alla möjliga och omöjliga håll har riktats stark kritik mot Anders Borgs "passivitet". Han borde satsa mer, investera mer, våga mer; så lät det från i stort sett varje särintresse från LO och till Svenskt Näringsliv i går.

Magdalena Andersson lät sig dock inte ryckas med i den allmänna kritikyran. Hon förordade inte en våldsamt expansiv krispolitik. I allt väsentligt delar hon Anders Borgs försiktiga attityd i stort. Däremot ifrågasatte hon hur regeringen väljer att fördela det ekonomiska utrymme som finns. 70 000 människor som har varit arbetslösa mer än två år borde få större uppmärksamhet och bättre insatser, sa Magdalena Andersson. Stora och generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna är dyra för staten; men skapar inte många nya jobb. Magdalena Andersson stärkte definitivt S aktier i går kväll.

I

Läs mer om