I helgen har Stefan Löfven varit i Vilhelmina. Socialdemokraternas partiledare talade inför partivänner som var samlade till möte i Västerbottens partidistrikt. Enligt TT så lovade Löfven att partiet i sitt svar på regeringens vårbudget om ett par veckor, kommer att skaffa sig ett reformutrymme på ungefär 20 miljarder kronor. S får fram dessa pengar genom att som tidigare säga nej till delar i regeringens redan genomförda politik. Jobbskatteavdraget för folk med riktigt höga inkomster, sänkningen av krogmomsen och halveringen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar vill socialdemokraterna avskaffa. Vad S tänker sig att använda dessa pengar till är ännu oklart. En välgrundad gissning är att det i huvudsak handlar om sådant som bättre a-kassa och fler arbetsmarknadsutbildningar för ungdomar och andra arbetslösa.
Det är tveksamt om de största delarna av detta reformutrymme kommer att låta sig användas när det blir skarpt läge i valrörelsen 2014. Justeringen av jobbskatteavdraget kan säkert låta sig göras; men det är marginella pengar i sammanhanget. Med de två stora budgetposterna förhåller det sig annorlunda. När åren går så förvandlas det som en gång var nytt, dyrt och kontroversiellt till normativ vardag. Socialdemokraterna kan hamna i en valrörelse där de tvingas förklara varför partiet vill höja skatten för restauranger och göra det dyrare att anställa ungdomar. Jag utesluter inte att det fanns och finns mer begåvade reformer än just dessa två. Min poäng är att när de väl genomförts och hunnit verka under några år så kan det upplevas kontroversiellt och svårförklarligt att någon vill riva upp dem. Jag tror att det kommer att krävas en politisk/pedagogisk förmåga i hästväg för att kunna vinna debatten om reformutrymmet.
"Reformer" är ett begrepp som många av oss reflexmässigt upplever vara synonymt med kostnadskrävande satsningar på det ena eller andra samhällsområdet. Men så måste det nödvändigtvis inte vara. Reformisten kan faktiskt lika gärna vara inriktad på att förbättra och utveckla några av de statliga utgiftsområdenas kvalitet och resultat. I dag vid lunchtid leder jag ett samtal mellan fem författare till en bok där det ges förslag till reformer som "inte kostar en spänn" men som bl a skulle ge Sverige ett bättre skattesystem, en bättre sjukvård och en bättre polis. Författarnas förslag är säkert inte invändningsfria, något eller några rentav orealistiska. Det är tanken i sig som är intressant. Givet alla de tusentals miljarder kronor som slussas in och ut i statens budget kan vi vara säkra på att det finns stora förbättringsmöjligheter av det mesta.
S är ett reformparti med klara värderingar om arbete och solidaritet. Reformer som innebär att bl a socialförsäkringar, integrationen och utbildningen fungerar bättre än i dag - utan ökande statliga kostnader - borde vara angelägna uppgifter för Stefan Löfvens riksdagskansli. Och, tror jag, attraktiva åtgärder för oss väljare i våra roller som skattebetalare, välfärdskonsumenter och medborgare.