Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Thomas Östros söker ny plats

Östros är inte en politiker som gillar att banka på tomma tunnor för att få genomslag i media. Östros vill genomdriva en genomtänkt och sammanhängande politik.

Thomas Östros (S) lämnar nu den aktiva rikspolitikens talarstolar och sammanträdesrum. Widar Andersson förstår honom. Opposition är inte Östros grej helt enkelt.

Thomas Östros (S) lämnar nu den aktiva rikspolitikens talarstolar och sammanträdesrum. Widar Andersson förstår honom. Opposition är inte Östros grej helt enkelt.

Foto: Sandberg Niclas

Norrköping2012-02-13 05:35
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Thomas Östros lämnar nu rikspolitiken. Ännu inte fyllda femtio har Östros gjort sitt. Att han stiger av är inte särskilt förvånande. Thomas Östros är en utpräglad resultat- och ansvarspolitiker. Dåvarande finansministern Göran Persson såg tidigt kvaliteterna i Östros. Han blev snabbt sakkunnig hos Persson på finansdepartementet. När Göran Persson blev statsminister 1996 började Thomas Östros sin långa statsrådsbana. Han har haft flera olika ministeruppdrag. Bäst var han i mina ögon som utbildningsminister. Hans akademiska bildning och utbildning i kombination med hans folkliga förnuft gjorde honom perfekt för uppdraget.

Som talesperson i ekonomiska frågor i opposition skördade Östros dock inga större lagrar. Förväntningarna från partiet var ungefär att han skulle såga den moderatledda regeringens ekonomiska politik jämns med anklarna. Östros är inte den sorten som gillar sådant. Visst hade han många kritiska synpunkter på Anders Borgs politik. Samtidigt insåg Östros tidigare än de flesta att Moderaterna på allvar hade flyttat in mot mitten i politiken. M la sig nära klassiska socialdemokratiska värderingar och uttryckssätt. Hårda och skoningslösa attacker på Moderaternas politik riskerade därför att slå tillbaka på det gamla regeringspartiets egen historia och delar av dess väljarbas.

Kritiken mot jobbskatteavdragen bär syn för sägen. I samband med varje ny inkomstskattesänkning var Socialdemokraterna och talespersonen Östros solklara motståndare. Vartefter tiden gick och människor vande sig vid de lägre skatterna fick S backa och anpassa sig. Genomförda skatteavdrag accepterades i efterhand medan varje förslag om fortsatta sänkningar attackerades hårt. S-oppositionen lös inte precis av trovärdighet. Vilket Östros insåg. Jag fick intrycket av att han aldrig riktigt trivdes i sin roll som oppositionell bandhund. Östros är inte en politiker som gillar att överdriva och banka på tomma tunnor för att få genomslag i media. Östros vill genomdriva en genomtänkt och sammanhängande politik.

När Mona Sahlin insåg att loppet var kört och avgick som partiledare öppnades ett förändringens fönster för Thomas Östros. Hans namn som ny partiledare fördes fram av flera partidistrikt. I en intervju med radions Studio Ett i torsdags avslöjade Östros att så skilda distrikt som Skåne och Norrbotten ville ha Östros som partiordförande. Så blev det inte. Det blev Håkan Juholt i stället.

Thomas Östros uppger att han väljer att lämna politiken just nu eftersom han känner sig trygg med Stefan Löfven som partiledare. Det gör jag också. Jag känner mig också trygg i förvissningen om att Thomas Östros kommer att dyka upp i intressanta arbetsuppgifter framöver. Jag kan tänka mig en rad viktiga samhällsområden - i och utanför den akademiska världen - där Thomas Östros kan göra stor nytta med sitt fokus på resultat och ansvar.

Läs mer om