Så stod han där igen. 2005 lanserade Fredrik Reinfeldt de nya Moderaterna från scenen i Conventums kongresslokaler i Örebro. I går förmiddag utvärderade han från samma scen de nya Moderaternas första sex år och passade samtidigt på att dra upp riktlinjerna för valsegrar 2014 och 2018.
Jag var där.
Ledare
Då - 2005 - stod Reinfeldt ganska långt till höger på scenen när han talade. I går var hans lilla talarbord placerat mitt på mitten av scenen. 2005 blev det chockartat tyst bland ombuden när Fredrik Reinfeldt slog fast att "en krona mindre i skatt är en krona mindre i äldreomsorgen". I går fick han - något trevande det ska erkännas - applåder när han kritiserade konsumtionssamhället och konstaterade att den skeva maktbalansen mellan kvinnor och män skapar en sämre värld.
De som möjligen har tvekat tidigare kan sluta med det. De nya Moderaterna har siktet stadigt inställt på att ersätta Socialdemokraterna som Sveriges Parti.
Fredrik Reinfeldt var inte lika tuff mot sina ombud i går som vad han var 2005. Då gällde närmast chockterapeutiska förhållanden. Ombuden fick plötsligt klart för sig att skatter gjorde nytta, att kommunal välfärd var viktigt, att fackföreningar inte var onyttiga och att kollektivavtal rentav kunde älskas.
n n Nu nöjde sig Reinfeldt med varnande påminnelser om vad de nya Moderaterna är.
I valet 2002 fick Moderaterna 800 000 röster. I valet 2010 valde 1 800 000 människor att rösta på de nya Moderaterna. "De nya väljarna är i majoritet", sa Reinfeldt till sin ombudsskara där de flesta ingår i den gamla minoriteten. Budskapet var tydligt i mina öron: Kom inte dragandes med någon mossig partikultur eller några gamla Moderata käpphästar. Vårt parti är till för väljarna. Vi ska lyssna på dem. De ska inte lyssna på oss.
Att vara en "ny" moderat är enligt Reinfeldt i grunden en fråga om just lyssnande. "Lyssna är något annat än att prata och tro att alla håller med", sa Reinfeldt. Att lyssna betyder att vara beredd att ta in andras synpunkter och att rucka på sina egna fördomar och uppfattningar.
De nya Moderaterna satsar kort sagt på att bli Sveriges första uttalade ideologilösa parti. Det är en rationell fortsättning på den första utgåvan av nya Moderaterna som togs fram för att överhuvudtaget kunna vinna val. Reinfeldt resonerar som så att ideologier är till för partipolitiker av den gamla skolan. De nya Moderaterna ska inte företräda något annat intresse än allmänintresset. Så är det tänkt.
Hur det blir återstår att se. Att kora sig själv till allmänintressets enda och sanna förvaltare är riskabelt. Det torde till exempel vara mycket svårt att hävda att regeringens kraftiga försämringar av a-kassan är ett utfall av allmänintressets värnande.
n n Just nu saknar Moderaterna all form av politisk opposition. S är ute på förlåtturné, Vänstern ska välja ny partiledare och Miljöpartiet gör upp med regeringen om sakpolitiska frågor. Moderaternas vassaste kritiker finns för närvarande i C och FP.
Så kommer det inte alltid att vara.