Dramats huvudperson, dåvarande skolminister Göran Persson, medverkar tyvärr inte själv i boken. Men han förekommer flitigt i de övriga skribenternas vittnesmål. Folkpartiets ledamot i utbildningsutskottet hette Lars Leijonborg. Han skriver med avståndstagande beundran om hur den nya skolministern Persson lämnat kommunalrådsstolen i Katrineholm för att med "entusiasm och kraft" ta sig an uppgiften. Leijonborg skriver "Genom att köpa stöd från det ena av lärarförbunden, tvinga det andra till underkastelse och genom att köpa stöd från Vänsterpartiet med löften som aldrig skulle infrias, fick han reformen i hamn".
Metta Fjelkner är ordförande i Lärarnas Riksförbund. Hennes förbund är kommunaliseringens mest svurna motståndare. I boken citerar Fjelkner från Göran Perssons bok "Min väg, mina val". I sin bok säger Persson att han "tidigt förstod lärarnas motstånd, men det gamla systemet var dödsdömt".
Metta Fjelkner vill att skolan åter ska bli statlig. Utbildningsminister Jan Björklund avslutar sitt inlägg i boken med konstaterandet "Skolan borde återförstatligas".
Hans Bergström var under många år chefredaktör på Dagens Nyheter. I sitt mycket läsvärda kapitel i boken landar Bergström i slutsatsen att det inte är "relevant" att tala om ett återförstatligande av skolan: "Staten har i realiteten tagit över från kommunerna", skriver Hans Bergström.
Han hävdar att det nya skolsystemet i Sverige har två grundbultar.
1. Staten bestämmer över skolsystemet via beslut i riksdag och regering och med stöd av sina myndigheter.
2. Föräldrarna väljer skola inom ramen för en i princip fri etableringsrätt.
Kommunerna är inga grundbultar "de är, liksom friskolor, huvudmän för skolor under de statliga reglerna och under ständiga domar från föräldrarnas val", lyder Bergströms eleganta sammanfattning.
Så är det. Till funktionen, om än inte till formen, är skolan redan återförstatligad. På många sätt är dagens skolsystem en syntes av den gamla statliga styrningen och av förhoppningarna om lokalt styrda och elevanpassade skolor. Staten har t ex nyligen bestämt att endast legitimerade och rätt utbildade lärare ska få sätta betyg på elever. Det är en bra styrmodell med stor potential för kunskapstillväxt. Dessa styrande krav måste kunna "samspela med valfrihet, mångfald och innovationskraft", skriver Hans Bergström.
Kjell-Olof Feldt var finansminister då kommunaliseringen genomfördes. Numer är han ordförande för Friskolornas Riksförbund. Feldt varnar för styrmodeller som gör skolkvalitet synonymt med "lokalytornas storlek, antal lärare per elev och tillgång till egna matbespisningar, bibliotek".
Med sådan styrning är vi tillbaks i "den gamla detaljstyrningen av skolans organisation och arbetsmetoder", skriver Feldt.
Så hänger det ihop.
Vem vann då striden om skolans kommunalisering?
n n Man kan säga att Persson vann eftersom han bröt upp ett stendött system. Metta Fjelkner vann eftersom hennes envetna motstånd mot Perssons reform har burit ny frukt. Jan Björklund vann eftersom han i det väsentliga har återförstatligat skolan.
Förhoppningsvis kan alla elever på sikt välja mellan självständiga skolor med statlig kunskapsgaranti. Det vinner hela Sverige på.