Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valfrihet kräver is i magen

Två av landstingets vårdcentraler i Norrköpings city är nedläggningshotade. Patienterna söker sig hellre till andra vårdgivare.
För de medarbetare som nu riskerar att förlora sina arbeten är det självklart en smärtsam process.

Foto:Tomas Oneborg/SvD code: 30142

Foto:Tomas Oneborg/SvD code: 30142

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Norrköping2011-01-24 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För en politiker som kommunalrådet Kerstin Hildebrand (V) har nedläggningshoten en politisk laddning. Enligt vad Hildebrand säger i ett pressuttalande är det ett allvarligt problem att det eventuellt bara kommer att finnas privatdrivna vårdcentraler innanför Norrköpings promenader.

Ett i sanning märkligt synsätt. Alla vårdcentraler - oavsett om det är landstinget eller ett företag som driver dem - arbetar på uppdrag av sjukvårdshuvudmannen landstinget. De arbetar under samma Hälso-och sjukvårdslag och de har samma ekonomiska ersättningssystem.

Det torde vara ytterst få patienter som väljer vårdcentral utifrån vem som äger den.

Folk vill ha tillgängliga vårdcentraler med bra mottagande och största möjliga kunnande. När människorna själva bestämmer vilken vårdcentral de vill lista sig hos så ligger det i sakens natur att vissa vårdcentraler blir mer bortvalda än andra.

Thomas Idenås är socialdemokrat och vice ordförande i Norrköpings gymnasienämnd. I ett blogginlägg i helgen skriver Idenås att " kvaliteten för brukarna måste vara det viktigaste". Han jämför med situationen för kommunens egna gymnasieskolor:"Vi måste arbeta stenhårt för att förbättra kvaliteten på verksamheten, annars kommer eleverna att välja andra skolor", skriver Idenås. Så är det förstås.

En rimlig hushållning med skattepengarna kräver att verksamheter som skolor och vårdcentraler anpassas, förändras och i bland t o m avvecklas i takt med medborgarnas önskningar.

För att valfriheten ska vara rimlig krävs emellertid också att det finns ett visst överutbud av tjänster. Medborgarna måste ha möjlighet att göra verkliga val mellan olika producenter.

Landstinget och andra aktörer måste ha lite is i magen. De får inte vara för snabba med att kasta in handduken när det uppkommer problem.

Ett vikande intresse från elever eller patienter är en signal om behovet av förbättringar och förändringar. Ägarna, cheferna och medarbetarna ska ha chansen att rycka upp sig och komma igen.

Läs mer om