Statsminister Fredrik Reinfeldt hyllade partipiskan när han intervjuades av Ekots Tomas Ramberg i lördags. Jag tycker att Reinfeldt har rätt.
Överenskommelser mellan partier i en koalitionsregering är bräckliga varelser.
Partipiskan måste förstås användas med förstånd. Regeringen måste vara lyhörd och ödmjuk. Väcker regeringens förslag starka protester i de egna riksdagsgrupperna så måste man självklart ha förstånd nog att lyssna in motståndet i ett tidigt skede för att kunna göra nödvändiga korrigeringar. Eller så får kontroversiella frågor skjutas på framtiden.
Ekots Tomas Ramberg ställde många och envisa frågor om Reinfeldts agerande i den tumultartade omröstningen om FRA tidigare under mandatperioden. Flera källor - däribland Torbjörn Nilsson i sin nya och mycket spännande bok "De omänskliga" - hävdar att Reinfeldt på ett partigruppsmöte å det grövsta skällt ut den unga ledamoten Karl Sigfrid för hans, slutligen omprövade beslut att rösta nej till regeringens FRA-proposition. Reporter Ramberg ställde detta beteende mot Reinfeldts välodlade självbild som den lyssnande politikern. Lyssna har sin tid, piska har sin tid, sa inte Reinfeldt. Men det var det han menade. Och så är det. Den som går in i riksdagens partipolitik/regeringspolitik blir ofta lyssnad på. Men då och då betraktas ledamoten som röstboskap. Det är politikens eviga villkor.
Folkpartiet har särskild anledning att känna oro för sitt riksdagsparti. Camilla Lindberg från Dalarna som sitter i riksdagen har tillsammans med riksdagskandidaten Mathias Sundin från Norrköping upprättat ett "väljarkontrakt".
De lovar att inte vara med om att genomföra datalagringsdirektivet som den nyvalda riksdagen ska rösta om i höst. Lindberg och Sundin är självklart fria att bilda opinion för sina uppfattningar. Men ett "väljarkontrakt" är att gå ett steg för långt. De två folkpartisterna blir faktiskt ett parti i partiet. De har skaffat sig en egen partipiska som ska konkurrera med Folkpartiets partipiska. Folkpartiets riksdagsgrupp riskerar att falla sönder i fraktioner som bekämpar varandra inbördes.