Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötskt vårdval med förhinder

Det är inte varje dag man får se Anna-Lena Sörenson (S) på ett möte som arrangeras av Timbro. Men i går var det dags. Den borgerliga tankesmedjan bjöd tillsammans med branschorganisationen Vårdföretagarna in till ett seminarium om vårdval i allmänhet och om vårdval Östergötland i synnerhet.

Foto: unknown

Norrköping2010-02-04 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Oppositionsrådet Sörenson fick ensam försvara landstingets färger i Hotell Ekoxens konferenslokaler i Linköping. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Norrköpingsbon Lasse Pettersson från Vrinnevilistan anmälde snöhinder och uteblev. Jag var där. Ledare
Utan större besvär tog jag ett pendeltåg till Linköping. Vårdvalet går trögt i Östergötland. Endast tre nya vårdcentraler har startat. Få medborgare har gjort aktiva val till vårdcentralerna. Enligt Hans Dahlgren från Vårdföretagarna beror det klena utfallet på hur landstinget har riggat vårdvalet. Den som vill starta en vårdcentral måste göra väldigt stora åtaganden; mer eller mindre upprätta små mini-landsting med stora och specificerade vårderbjudanden. Stora pengar måste investeras och stora förluster måste kunna bäras under lång tid innan entreprenörerna eventuellt får in tillräckligt många patienter. Nio landsting och regioner har hittills infört vårdval i primärvården. Det är mycket stora skillnader mellan landstingen. Västra Götalandsregionen har t ex valt en modell med lägre trösklar än i Östergötland. I Västra Götaland har drygt sextio nya vårdcentraler startat. I Östergötland som sagt bara tre. Siffrorna talar för sig själv, sa Hans Dahlgren. Jag är medborgarföreträdare; min uppgift är inte att "curla banan" för de privata vårdföretagen, sa Anna-Lena Sörenson. Tror ni inte på marknadskrafterna, frågade Sörenson de vårdföretagare på mötet som klagade på landstingets ersättningssystem och regler för hur patienter fördelas mellan vårdcentralerna?
Sörenson har en poäng. Under en stund var det lite smågnälligt på mötet. Några av företagarna påminde mer om Centerledaren Maud Olofssons berömda liknelse med fågelungar som sitter med öppen näbb och skriker efter bidrag, än om de ivriga bävrar som Olofsson hellre ville se. Sörenson borde dock ta till sig en del av kritiken. Politikerna har skapat ett system med få utvecklingsmöjligheter för små entreprenörer. Landstingets lite suddiga välvilja betyder mer än driftighet och innovationer. Sådana system göder fågelungar snarare än vad de danar bävrar. Bäst på mötet om vårdval var den unge Pontus Österberg. Tillsammans med sina kompisar på ett litet IT-företag har han skapat omvard.se - en internetsajt där patienter och allmänhet snabbt och enkelt kan jämföra olika vårdgivares resultat. Utan öppenhet och kunskap blir vårdvalet bara en teoretisk konstruktion, sa Österberg. Helt rätt. Tystast på mötet var landstingsrådet Gun Jareblad (FP). Trots att hon tillhör den politiska majoriteten i landstinget sa hon inte flaska i den stundtals intensiva diskussionen med vårdföretagen. Mycket märkligt.
Läs mer om