Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moralkakor botar inte hiv

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Norrköping2009-11-05 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Sverige finns det ett antal tusen personer som injicerar narkotika. De är beklagansvärda på många sätt. Narkotikaberoende är i sig själv en tung börda att släpa på. Missbrukarens oftast korta liv är asfalterat med sjukdomar, våld, kriminalitet, fattigdom och allt annat elände man kan tänka sig. Bördan lindras inte direkt av risken att smittas av hepatit och/eller hiv. Orena och infekterade sprutor som används av flera personer är en av de stora smittvägarna. Ledare
Sedan flera decennier tillbaka finns etablerade och enkla metoder för att minska denna form av smittspridning. Missbrukarna erbjuds kort och gott rena sprutor. I vårt land är detta en kontroversiell åtgärd. Att tillhandahålla rena sprutor anses stimulera människor till ökat knarkande. Vilket förstås är rena nyset. Narkotikamissbruk är inte en följd av kalkylerade val. Lars-Erik Holm är generaldirektör på Socialstyrelsen. Tillsammans med sina GD-kollegor på instituten för Folkhälsa och Smittskydd uppmanar Holm landstingen att starta sprututbytesprogram. (DN Debatt 4/11) I Malmö och Lund finns sedan drygt tjugo år Sveriges enda legala plats för sprututbyten. Fram till alldeles nyligen var övriga landsting förbjudna att bedriva sådan verksamhet. 2006 hävde riksdagen förbudet. Men landstingspolitikerna har inte reagerat. Spridningen av blodsmittorna hiv och hepatit får pågå okontrollerat bland missbrukarna. Det är inget mindre än en skandal att det inte finns sprututbytesprogram på missbrukstäta orter som t ex Stockholm, Göteborg och Norrköping. Hur har det kunnat bli så här? Lars-Erik Holms förklaring är att politikerna blandar ihop officiell narkotikapolitik med hälsopolitiska insatser för en utsatt grupp människor. Socialstyrelsechefen har rätt. Sprututbyten har inget med narkotikapolitik att göra. De som hävdar motsatsen har minst sagt en tung uppförsbacke i argumentationen. Hur kan man försvara en politik som innebär att ett stort antal människor alldeles i onödan blir smittade med hiv? Regeringen är inte mycket att hoppas på. En av Moderaternas blinda fläckar är just narkotikapolitiken. Det är olagligt att knarka, säger Moderaterna. De som utför olagliga handlingar får stå sitt kast. Även om kastet är hiv. En ny regering kanske kan ta tag i frågan? På sin nyss avslutade kongress ställde sig S positiv till sprututbyten. Inom Vänsterpartiet finns en stark grupp - bl a Alice Åström - som arbetar för att V ska lämna sina - förlåt uttrycket - stalinistiska attityder till narkotikaberoende människor. Miljöpartiet vet sedan länge att skilja mellan människans ofullkomlighet och hård politik. Landstingen måste beordras att ge missbrukarna ett anständigt smittskydd. Moralkakor och narkotikapolitiska principer är inte särskilt effektiva mot hiv och hepatit.
Läs mer om