Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Wetterstrands blinda fläck

Maria Wetterstrand är språkrör för Miljöpartiet. Enligt opinionsundersökningarna är det inte uteslutet att Wetterstrand sitter i regeringen om knappt ett år. I lördags intervjuades hon av Ekoredaktionens Tomas Ramberg. Jag satt som klistrad vid radioapparaten.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2009-11-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Maria Wetterstrand har inte bara en avancerad akademisk utbildning. Hennes debatteknik är dessutom en spännande mix av akademiskt förankrad argumentationskonst och av politisk rättframhet. Det är tilltalande att lyssna på henne; floskelkvoten är låg. Maria Wetterstrands Miljöparti är i det närmaste en perfekt partner för Mona Sahlins Socialdemokrati. Det gröna partiet drar egentligen bara med sig en trubbelknuta in i en möjligt ny rödgrön regering efter nästa val. Maria Wetterstrands blinda fläck är kärnkraft. I kärnkraftsfrågan lämnar hon helt sin akademiskt resonerande grundton. Kärnkraften ska bort; punkt och slut. I intervjun med Ramberg sa Wetterstrand att en rödgrön regering kommer att återinföra förbudet mot ny kärnkraft. Hon gick i kompromisslös konflikt med statliga Vattenfalls ledning som i dagarna presenterat sig som en partner till den industrigrupp som vill bygga ett nytt kärnkraftverk. Mattias Ottosson är kommunalråd för S i Norrköping. På S-kongressen som avslutades i går omvaldes han dessutom till sossarnas partistyrelse. I ett inlägg på sin blogg skriver Ottosson: "Magnus Hall (vd och koncernchef för Holmen AB) ringde igår och berättade att man nu hade ett avtal med Vattenfall. Jag tror det är bra att vi nu kan få nästa generation kärnkraft. Inte för att energi i sig är viktigt utan att det är viktigt för jobben till exempel på Braviken i Norrköping." (30 oktober) Det finns många "Ottosson" ute i det Socialdemokratiska kommunalråds- och LO-landet. Jag hävdar inte att Ottosson har helt rätt, eller att Wetterstrand har helt fel. Min poäng är däremot att kärnkraften utgör ett överhängande problem för oppositionen. Kärnkraften står för ungefär hälften av Sveriges energiproduktion. Vattenkraften står för resten. Andra energikällor - typ vind- våg- och solkraft - kan säkert växa till sig vad det lider. För dagen är deras eltillskott emellertid försumbara för Sveriges energibehov. Kärnkraftspolitikens historia är inte vacker. Det behövs nog minst en doktorsavhandling för att bringa ordning i alla avvecklingslöften och målsättningar som politikerna levererat under de senaste 30 åren. Parallellt med denna politiska process har kärnkraften uppgraderats och utvecklats. Jag kan förstå Miljöpartiets frustration. Nu vill de sätta hårt mot hårt. Mitt stalltips är att Maria Wetterstrand kommer att få kyla ner sig lite. Ska hennes eventuella statsrådskarriär bli framgångsrik så behövs mer av akademiskt resonerande i kärnkraftsfrågan.
Läs mer om