Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tröga landsting - på gott och ont

I går arrangerade Entreprenörskapsforum ett seminarium om utvecklingskraften i den svenska vård- och omsorgsbranschen. Ett hundratal politiker, företagare, läkare, forskare och tjänstemän var bänkade i aulan på Norrlandsgatan 15 i Stockholm. Jag var där.

Foto: unknown

Norrköping2009-10-13 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ett pass handlade om vad landstingen kan göra för att understödja en positiv utveckling. Av den breda och intressanta diskussionen att döma så finns det ännu mycket som är ogjort för landstingen. Tröghet och förändringsobenägenhet tycks vara ett sammanfattande signum för myndigheter som landsting. Staffan Lindblad är doktor och forskare vid Karolinska institutet. Han berättade om hur reumatikerpatienter involveras i sin egen vård genom att de regelbundet värderar och rapporterar sitt hälsotillstånd via datorer med pekskärm. Lindblad redogjorde också för framstegen som nu görs med kvalitetsregister för en rad olika diagnoser och behandlingar. Pontus Braunerhjelm är professor och VD vid Entreprenörskapsforum. Han konstaterade torrt att fullgoda kommunikationssystem med pekdatorer används på flera marknader sedan minst ett decennium. Kvalitetsregister är sedan länge ett erkänt och väl nyttjat verktyg inom många verksamheter. Det är signifikativt, sa Braunerhjelm, att pekskärmar och kvalitetsregister presenteras som nyheter på ett sjukvårdsseminarium år 2009: "Landstingen är riggade för riskminimering, inte för innovation och utveckling". Socialminister Göran Hägglund (KD) instämde inte helt i den beska kritiken. En viss tröghet och försiktighet kan vara bra ibland, sa Hägglund. I en skämtsam beskrivning av hur regeringen lyckats få ovilliga landsting att gå med på LOV - lagen om valfrihet - tycktes dock socialministern ge stöd åt kritikerna. Vi fick som vi ville med hjälp av ett "bra basebollträ och gott humör", sa Hägglund.