Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre goda nyheter

Mona Sahlin var lättad i går morse. Jag förstår henne. Efter ett smått helvetiskt halvår i opinion och media kom S ut ur EU-valet med hedern i behåll. Socialdemokraterna vann 140 000 nya väljare och landade på exakt samma valresultat som 2004. Det kunde ha gått mycket sämre.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Norrköping2009-06-09 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Valrörelsen gav Socialdemokraterna ett negativt och tre positiva besked. Jag tar de goda nyheterna först. Vänsterpartiets kollaps ställer behovet av omprövning och förnyelse i blixtbelysning. Ska V bli en positiv partner i samarbetet måste frasradikalismen och verklighetsförnekelsen kastas över bord. Det spelar ingen roll hur mycket arvoden Eva-Britt Svensson skänker bort. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; gammelvänster av det slag som V bjuder på har ytterst få väljare. En annan god nyhet för Mona Sahlin är att Socialdemokraterna lyckades mobilisera i flera av sina klassiska valkretsar. Partiet ökar på platser som Norrbotten, Västernorrland, Dalarna, Gävleborg och Östergötland. Traditionella S-väljare i dessa valkretsar har tidigare inte brytt sig om EU-valet. Nu, med en borgerlig regering, har långt fler än vanligt ändå röstat för sitt parti. Förmågan att mobilisera väljare kommer av allt att döma att bli helt avgörande för S i riksdagsvalet. En ökning med två, tre procent i EU-valet kan säkert växlas ut till högre nivåer när det riktiga valet ska avgöras. Miljöpartiets valframgång är självklart en framgång också för Socialdemokraterna. MP är Mona Sahlins förstahandsval som partner. Utfallet av EU-valet visade att hon hade rätt. Väljarna visade att de uppskattar de Grönas mer positiva inställning till EU-samarbetet. Väljarna gav också grönt ljus för MP: s armkrok med Socialdemokraterna. Miljöpartiet är det enda parti som matchade Piratpartiet i väljargruppen under trettio år. I cityvaldistrikt i Stockholm och Göteborg är Miljöpartiet rentav större än Socialdemokraterna. Därmed är jag inne på EU-valets negativa besked för S. Valresultaten i de folkrika valkretsarna Stockholms och Skåne län är för dåliga. Kräftgången i storstadslänen är i och för sig känd sedan länge. Liknar vi valrörelser med en pardans mellan parti och väljare så är det uppenbart att S har svårt att hålla takten. Alla som svängt sina lurviga på krogar och logar vet att man gärna undviker att dansa med partners som har för vana att snubbla fram i otakt och trampa en på tårna. För något år skrev förra statssekreteraren Lotta Fogde intressant om Socialdemokraternas taktproblem i storstäderna. (Tiden 5/08). Fogde skrev om att S inte tycks gilla storstadens livsstil. I vart fall inte de livsstilar som upprätthålls av städernas yngre och medelålders hårt arbetande medelklass. Socialdemokraternas agitation för hyresrätter kan lätt upplevas som klander mot bostadsrättsinnehavare. Möjligheten att välja skolor, förskolor och sjukvård beskrivs ofta som något negativt. Den som köper hushållsnära tjänster jämställs med personer som önskar pigsamhällets klassklyftor åter. I nästa val står regeringsmakten på spel. Ett attraktivt Miljöparti och ett Vänsterparti som reformerar sig efter valfiaskot, kan stärka oppositionens valbarhet i storstadslänen. S måste emellertid göra sin egen hemläxa. Det duger inte att trampa storstadsväljarna på tårna.
Läs mer om