Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En bra dag för Wanja

Mona Sahlin slog publikrekord i Folkparken i Malmö i går. Hon har "star quality" -många är nyfikna på Sahlin. Samtidigt är hon en av Sveriges mest erfarna och prövade politiker.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Norrköping2009-05-02 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Den kombinationen är smått unik och kommer förr eller senare att rendera henne ett starkare personligt stöd i opinionen. Socialdemokraterna i Norrköping hade förlagt första maj mötet till Laxholmstorget vid Arbetets Museum. Det är en fantastisk mötesplats som skapade en tät och fullsatt stämning när Thomas Östros talade. Och Wanja Lundby-Wedin var på hugget när hon talade inför en stor publik på Norra Bantorget i Stockholm. Jag var där. Första maj har dramatiserats extra mycket i år. Visst är det viktigt att ledarna gör bra ifrån sig efter en opinionsmässigt smågrinig höst och vårvinter. Socialdemokratins framtid står och faller naturligtvis inte med utgången av några enstaka möten. Men när nu medias dramaturgi är som den är så är det förstås bättre att första maj går bra än dåligt. Jag gillar Wanja Lundby-Wedin. Hon är hederlig och rättfram som få. Efter hennes framträdande på Norra Bantorget i går eftermiddag har min respekt ökat än mer. Hon tog tjuren vid hornen. Hon förnekade eller förminskade inte snedtrampet i AMF. Hon lät emellertid inte AMF skymma de frågor som är viktiga för LO. Socialdemokratins "kris" är överdriven. TV 4: s opinionsundersökning i går visade på en fortsatt ledning för oppositionen. Det nya är att S numera befinner sig mitt inne i ett organiserat samarbete med V och MP. Gör de båda småpartierna bra ifrån sig i väljarkåren så räcker det förmodligen om Socialdemokraterna når upp till 35 procent. Det vore t o m rätt bra för samarbetet mellan de tre partierna om inte S blir alltför stort. Problemet för S är framförallt den borgerliga regeringens skicklighet. Genom sin mittensväng hoppas M kunna pressa ut Socialdemokraterna längre vänsterut. I de regionerna är det glest med väljare. Moderaternas strategi är egentligen ett försök att upprepa Socialdemokraternas långvariga och framgångsrika politik. I val efter val tvingades M ut till i praktiken ovalbara högerspökspositioner. Talen från Östros, Sahlin och Lundby-Wedin visar tydligt att S-ledningen inte tänker gå i den moderata fällan. Tonen var skarp mot regeringen - precis som det ska vara. Men ingen av de ledande talarna förföll till klasskampsretorik eller ens antydningar om vänstervriden ökenvandring. Socialdemokraterna är ett parti för breda väljargrupper. Storstadens medelklass, arbetslösa industriarbetare, förortsbor, folk i Finspång, byggnadsarbetare, sjuksköterskor, förskollärare, småföretagare, hyresgäster, villaägare, studenter, brandmän, undersköterskor i äldreomsorgen och allt vad det nu kan vara ska känna att S har en vettig politik för ett väl fungerande samhälle. Gör Miljöpartiet vad de ska göra och gör Vänsterpartiet vad de ska göra så tror jag att Socialdemokraterna kommer att se till att de skapar sin del av underlaget för ett möjligt regeringsskifte i nästa val.
Läs mer om