Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elektrisk start för oppositionen

Norrköping2009-02-10 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Oppositionens tre partier har nu på allvar inlett sitt arbetsgruppande för en möjlig valseger 2010. Genom den borgerliga regeringens kärnkraftsutspel har oppositionens upptakt präglats av frågor om elektricitet. Så var det nog inte tänkt. Men inget ont som inte har något gott med sig. Lika bra att ta tjuren vid hornen. På torsdag ska de två blocken mötas för gemensamma överläggningar om energipolitiken. Av vad som hittills framkommit från de båda lägren så är överläggningarna en pseudohändelse. Alliansregeringen har enats om att skrota lagen som påbjuder avveckling av kärnkraften. Beslutet hastades fram av främst valtaktiska orsaker. Inga företag står och knackar på dörren för att bygga ny kärnkraft. Men en avvecklad avvecklingslag strör grus i maskineriet för oppositionen. Därför var det bråttom för alliansen. I går meddelade S, V och MP att de är "eniga" när det gäller elektriciteten. Miljöpartiets Peter Eriksson förde ordet på presskonferensen. Enligt honom finns det ingen anledning för vare sig industrin eller fackföreningarna att oroa sig för tillgången på el. Sverige ska ha elöverskott och elen ska i växande omfattning produceras på ett förnybart sätt. Avvecklingen av kärnkraftsreaktorer ska ske i takt med att annan och förnybar elektricitet finns tillgänglig. Utrymmet för en överenskommelse mellan opposition och regering är därmed minimalt. Mitt stalltips från förra veckan står sig dock. En eventuell rödgrön regering 2010 kommer inte att återinföra det nu snart avvecklade förbudet mot kärnkraftsutbyggnad.
Läs mer om