Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företagare som vågar

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Norrköping2008-11-19 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Signhild Arnegård Hansen är chipsföretagare, ordförande i Svenskt Näringsliv, sex-barnsmor och därtill en flyhänt skribent. I boken "Våga" (Ekerlids förlag 2008) tecknar hon ett snabbporträtt av sig själv som människa, entreprenör och samhällsvarelse. Ledare
Ett av hennes barn föddes med grava handikapp. Livs- och arbetssituationen blev till slut alltför pressad även för två entreprenörssjälar som Signhild och hennes make. De belånade huset och satsade på att starta chipsproduktion i ett nedlagt mejeri i Dalsland. Svenska Lantchips blev en framgång. Och familjen fick en fast punkt. Jag känner igen det hon skriver om från mina år på Hasselakollektivet AB. Jobb, uppdrag, barn, vänner släktingar, politik, framgångar och bakslag vävdes ihop till en enhet. Jag förstår vad Signhild menar när hon betecknar det som "frihet" att göra en del av jobbet på nätter och söndagsmorgnar. Jag vill alltid ha en djupare relation till mina jobb än bara åtta timmars arbete om dagen. Signhild Arnegård Hansen är företagandets högsta höns i Sverige. Svenskt Näringsliv kunde inte ha önskat sig en bättre ordförande. Hon levandegör företagandet på ett begripligt sätt. "Våga" är inte en av alla de där överhurtiga böckerna där framgångsrika människor som är födda med silversked i munnen uppmanar oss lata och trötta i det sovande folket att våga satsa på något eget; kasta loss från trygghetsknarkandet och bryta oss loss från det förlamande kollektivet. Två trådar i boken är särskilt intressanta. Signhild varnar flera gånger för "Vi är bäst"-inställningen. Det enda man kan vara riktigt säker på är faktiskt att det alltid finns någon/några som är bättre än vad man själv är. Slår man sig till ro är det någon annan som ror förbi. "Stolt men inte nöjd" - som socialdemokraterna brukar säga - är en bra utgångspunkt för såväl enskilda företag som för "svenska modeller". Signhild Arnegård Hansen skriver också om företags behov av vinst. Självklart ämne för en företagarordförande kan man tycka. Men det är mer än så. Vinst är något helt annat än grabbiga cheftjänstemannagängs beviljande av fantasihöga bonusar till varandra. Möjligheten till vinst är företagandets, risktagandets, framåtskridandets och utvecklingens främsta drivkraft.
Läs mer om