Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kom med oss i kampen - alla män!

"Lägg ansvaret på förövarna och jobba med killars beteende i stället för vårt" Så lyder budskapet från landets unga tjejer när Tjejjouren.se bad dem rösta om vilken sakfråga som är viktigast att kämpa för inför den Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Norrköping2011-03-08 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi på Tjejjouren i Norrköping vill ta fasta på budskapet och rikta fokuset på förövarna och deras ansvar. Vi vill också att samhällets aktörer reagerar på vad det beror på att vissa män tycker det är ok att exempelvis köpa sex och våldta och varför rättsväsendet har sådana svårigheter med att lägga ansvaret där det hör hemma, hos förövarna. Vi vill också att de män som inte anser sig ingå i den grupp av män som står för dessa handlingar agerar på den bild av mansrollen som kommer till uttryck dagligen i våra rättssalar och i stället kommer med oss i kampen!

Ett aktuellt exempel berör vår sexköpslag. Sexköpslagen förbjuder köp av sexuella tjänster. Idag, köps fortfarande sex av kvinnor, män, tjejer, killar och underåriga i Sverige. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport "Se mig" från 2009 säljer ca 20 000 ungdomar sex på nätet varje år. Det är främst flickor som säljer och köparna är främst män. Frågan vi ställer oss är inte varför ungdomar säljer sex, utan varför efterfrågan är så pass stor. Till exempel kan flickor och pojkar i tolvårsåldern få över 100 träffar av män/killar på bara några minuter på sidor där den yngre målgruppen chattar (Ungdomsstyrelsen 2009).

Trots vår sexköpslag läggs skulden ofta på offret. Var befann sig offret? Hur betedde sig offret? Vad hade offret för kläder? Vilken sexuell bakgrund o.s.v. Det syns inte minst i domarna kring kopplerihärvan i Malmö, där en underårig och lätt förståndshandikappad flicka utnyttjades av ett flertal män men där domen förmildras med bl.a. hänvisning till att det inte är enkelt att bedöma flickans ålder (SvD: 18 februari, 2011). Teori följer inte praktik och bilden av män som finns i våra rättssalar är inte vacker. De beskrivs som kåtbockar omöjliga att hålla tillbaka sina lustar och impulser och lika oförmögna att ta reda på någons ålder.

Idag på Internationella kvinnodagen uppmanar vi våra fäder, bröder, pojkvänner, söner och män att agera. Vi manar även till att samhällets olika aktörer får upp ögonen för detta samhällsproblem. Låt inte den bild av män som visas upp i rättsväsendet och media, att män som grupp våldtar, utnyttjar barn och kvinnor vara representativ för er. Det är fortfarande en liten grupp män som begår dessa handlingar men det slår tillbaka på hela gruppen män och framförallt på hur kvinnor förväntas agera och leva. Visa oss en ny bild, snälla, en verklig bild av hur män är och beter sig. Kom med oss i kampen!

Läs mer om