Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan EU- parlamentet inspirera riksdagen?

Denna vecka genomförs EU-parlamentets sista utfrågning av de nominerade kandidaterna till posterna som EU-kommissionärer för de kommande fem åren.

Norrköping2010-02-01 07:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
2004 föll den italienske högerkandidaten Rocco Buttiglione igenom på politiska grunder. Hans fördomar mot homosexuella och reaktionära inställning till jämställdhet blev för mycket för parlamentet, som tvingade Berlusconi att byta kandidat. Även denna gång är det en högerkandidat som har råkat illa ut - bulgariska utrikesministern och f d EU-parlamentarikern Rumiana Jeleva. Hon föll på flera grunder: Det fanns oklarheter i hennes ekonomiska redovisning och hennes familjs vandel. Men den viktigaste orsaken var att hon helt enkelt inte behärskade sitt sakområde, EUs humanitära bistånd och krishantering. Hennes uppvisning var pinsam, politiskt och sakmässigt. Det är dock inget lätt test kandidaterna utsätts för. Här handlar det inte om en "enkel" Rapport-intervju på några minuter, utan man grillas i tre timmar(!) av pålästa politiker - vänner och fiender - utan att ha fått frågorna i förväg, allt i direkt TV-sändning. Samma typ av utfrågning i USA-kongressen har genom historien fällt ett antal kandidater till amerikanska ministerposter. I Sverige, däremot, är det bara statsministern som utser statsråd, och bara han som har möjlighet att granska och ställa frågor till sina ministerkandidater. Följden kan bli, som för Reinfeldt, att medierna snabbt avslöjar brister hos ministrar som kan tvingas avgå lika snabbt som de tillsattes. Vem minns inte skandalerna med Cecilia Stegö-Chilo och Maria Borelius? Tack vare EU-parlamentets utfrågningar ersätts nu en inkompetent politiker med en av Bulgariens främsta proffs på internationellt samarbete, Kristalina Georgieva, uppskattad vicepresident i Världsbanksgruppen. Hur mycket bättre hade det inte varit för den svenska politikens anseende om riksdagen hade kunnat sortera ut olämpliga kandidater istället för att det ska behöva göras av bloggare och media? Personligen anser jag att vi även i svensk politik borde få en tuffare politisk granskning av kandidater till höga ämbeten, som ministerposter, generaldirektörer etc. Att den folkvalda riksdagen har en så internationellt sett svag ställning i förhållande till regeringen beror till stor del på blockpolitiken, som tvingar alla från regeringspartierna att stödja regeringen, och alla från oppositionen att gå emot - annars hotar regeringskris. Det framgår av hur det nu skakar i centerpartiet när några ledamöter vägrar finna sig i Maud Olofssons svek om kärnkraften. Därför hoppas jag att EU-parlamentet ska kunna inspirera riksdagen att ställa krav på tuffare befogenheter i förhållande till regering och myndigheter, och därmed en starkare ställning och makt för riksdagsledamöterna. Det håller inte i längden att statsministern ensam utser statsråd som kan vara hur inkompetenta och bleka som helst, eller att regeringen ensam och utan insyn utser landets högsta ämbetsmän.
Läs mer om