Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En bra modell för välfärden

När vi är små lär vi oss att borsta tänderna noga varje morgon och kväll. Annars - sas det - skulle tandtrollen ge oss tandvärk. Hos tandläkaren gapade man stort och fick en leksak som belöning. Och på min tid kom flourtanten någon gång i månaden och gav oss små muggar med flourvatten i.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Norrköping2008-02-11 03:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Så vanan trogen borstar jag tänderna ordentligt, använder tandtråd och besöker tandläkaren med jämna mellanrum. Den svenska tandhygiensindoktrineringen funkade galant på mig. Och inte bara på mig, utan på generationer av svenskar. Häromdagen var jag så åter hos Folktandvården. I väntrummet läste jag morgontidningen och om hur vi svenskar, särskilt barn och unga, stressar mer och mer. Och bara blir tröttare och tröttare. Enligt uppgifter från Statistiska Centralbyrån ökar tröttheten mest bland unga mellan 16 och 24 år. Sedan 1995 har tröttheten i denna grupp fyrdubblats. Psykologen och stressforskaren Alexander Perski menar att kraven på prestation och utseende, och rädslan för att inte duga, syns redan i grundskolan. Speciellt bland flickor. I en studie visade 15 procent av barnen mellan tio och tolv år tydliga tecken på stress. Och i en undersökning vid några gymnasieskolor i Stockholm rapporterades var tredje elev besväras av stressymptom såsom trötthet, huvudvärk, magont och sömnproblem. Var tredje elev! Barn och unga fostras in i press och stress. I skolan, av media, i hemmet, på Internet och av samhällsandan. Och kanske allra mest av den press som skapas inombords och som de utövar mot sig själva. Häromdagen presenterade BRIS sin årsrapport. Den psykiska ohälsan bland barn ökar. Nästan en femtedel av alla kontakter med BRIS under 2007 handlade om självmordstankar och självdestruktivt beteende. Trenden är tydlig. Barn och unga mår sämre. Stress och trötthet tar sig olika uttryck: Sunkig självkänsla, ständiga skärsår, självsvält, slagsmål, självmord. Detta är en av 2000-talets kanske största rättvisefrågor: Rätten för varje person att må bra och trivas med sig själv. Precis som man är! Det är en lyx få förunnad. Från att vi är barn lär vi oss sköta våra tänder för att undvika hål och tandvärk. Det är en fin tradition att vara stolt över. Och ett resultat av det svenska välfärdsbygget. Den svenska tandvården skulle kunna stå modell för arbetet med att förbättra den psykiska hälsan bland barn och unga. Barn måste från att de är små lära sig att varje dag, gärna flera gånger, slappna av och ta det lugnt. Det måste vara enklare för unga att få prata om hur man mår, vad man känner och vad man tänker på. Inte för att det ska leda någonstans, eller producera något, utan för att det är skönt och viktigt för varje människa. Likt tandborstningen, flourtanten och tandläkaren gör det att barn mår bättre. Och det förebygger hål och värk i hjärta och själ. Både nu och i framtiden.