Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt ord ur rätt mun

Rätt ord ur rätt mun spelar roll. Inte minst i internationell politik. I umgänget länder emellan är de ord som används avgörande. Orden hjälper ledare att balansera på den fina linje folkrätten skisserar. Mellan att respektera alla länders statssuveränitet och att samtidigt ta ansvar för fred och mänskliga rättigheter. Det är ingen lätt uppgift. Men viktig.

Norrköping2007-12-10 00:18
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Om en regeringschef eller utrikesminister kallar saker vid deras rätta namn - som att beskriva Zimbabwes president som diktator - får det större omedelbar betydelse än när jag gör det här och nu. Inte för att mitt eller andra individers engagemang är oviktigt! Utan för att regeringschefers och ministrars ord får större konsekvenser. Det är lite likadant privat. Det är obetydligt hur fina rosor man får eller hur många killar som intygar sin kärlek. Orden spelar mindre roll om de inte kommer ur rätt mun. Inte för att de unga männens känslor är oviktiga! Utan för att en annan ung mans ord kanske skulle betyda mer. För en knapp vecka sedan släppte Försvarsberedningen sin rapport med deras analys av Sveriges säkerhetspolitiska läge. Beredningen består av en representant från varje riksdagsparti. Ett långt avsnitt handlar om Ryssland. Bland annat skriver beredningen att den inrikespolitiska utvecklingen i landet är oroande. Men beredningen fegar. De senaste åren har flera personer som granskat eller opponerat sig mot Rysslands ledning mördats. Journalisten Anna Politkovskaja är en av dem. Hon sköts till döds i sitt hyreshus i oktober 2006. Som journalist granskade hon övergreppen i Tjetjenienkriget och var mycket kritisk till president Putin. Mordet på Politkovskaja är fortfarande inte uppklarat, men det råder inga tvivel om att det rör sig om ett mord. Med politiska förtecken. Ändå tassar Försvarsberedningen runt frågan om de ryska kritikernas död. Beredningen skriver "Flera personer som vågat vara kritiska har omkommit under oklara omständigheter." "Omkomma" betyder enligt ordlistan att "dö i en olycka" eller att "förolyckas". Till rapporten finns en bilaga. Beredningen skriver i sitt förord att den "har utgjort underlag för Försvarsberedningens slutsatser men någon ställning till skrivningarna i bilagan har dock inte tagits". I bilagan beskrivs Politkovskajas död med ordet mord. Frågan är därför naturlig: Varför vågar riksdagsledamöterna inte använda ordet i sin rapport och i analysen av Ryssland? Vad är de rädda för? Omständigheterna runt morden kanske kan kallas oklara, men knappast att det rör sig om just mord. Rätt ord ur rätt mun spelar roll. Varje dag kämpar journalister och aktivister i Ryssland för demokrati. Det är ofta förknippat med svårigheter. Men de fortsätter ändå. Att svenska makthavare inte verkar våga tala klarspråk om situationen i Ryssland är oroande. Och fegt.