De borgerliga partierna vill samla riksdagen för att besluta om misstroendeförklaring mot de tre statsråden Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.
Mandatperioden 2014 – 2018 fortsätter således att bjuda på sällsynt politisk dramatik. Vilket inte är förvånande. Den gamla politiska ordningen som gällt sedan 1930-talet är sedan ganska länge uppbruten. I den gamla ordningen regerade Socialdemokraterna landet och de borgerliga partierna hoppade in som reserver vid de få tillfällen då Socialdemokraterna krisade.
Det första slaget mot den gamla ordningen stod den borgerliga Alliansen för. Åtta borgerliga regeringsår med en och samma moderata statsminister visade klart och tydligt att S inte var ensamma på tronen längre.
Det andra slaget stod och står Sverigedemokraterna för. SD har blivit så stort att partiet blockerar alla ”vanliga” regeringsbildningar typ S-regering eller Alliansregering.
Efter valet 2014 har Sverige därför en märklig minoritetsregering bestående av S och MP. Regeringens första budget föll i december 2014. Ett extraval planerades till mars 2015. Extravalet undanröjdes genom Decemberöverenskommelsen (DÖ) ; ett system för hur minoriteten ska kunna styra över majoriteten i riksdagen. De borgerliga partierna – framförallt Moderaterna – har klämts mellan DÖ och SD och M har närmat sig en förtroendekris.
Och nu denna kraftiga attack mot regeringen. Oavsett hur Stefan Löfven väljer att svara på attacken - avvakta, avgå, avskeda, nyval - så bör vi ställa in oss på att leva i en mer öppen och utdragen regeringskris. Vilket är högst begripligt. En ny politisk ordning behöver värka fram i Sverige. Sådana processer är sällan lätta. Det vi har att jämföra med är väl 1920-talets inrikespolitiska turbulens där regeringar och statsråd kom och gick innan S kopplade greppet.
Nu kommer något nytt med på sikt förhoppningsvis bättre och stabilare konstellationer i politiken. Sverige går positivt nog hyfsat bra ekonomiskt för tillfället. En regeringskris behöver därför inte vara särskilt skadlig för landet och medborgarna.