Den ”Folkhälsopolitiska policyn för Östergötland 2011-2014” beslutades av Östsams Regionfullmäktige den 5 maj 2011. Med utgångspunkt från denna policy har Östgötakommissionen för folkhälsa arbetat under två år med att belysa och analysera hälsoläget i länet samt komma med förslag på insatser för en jämlik hälsa i Östergötland.
Vid sammanträdet den 4 december beslutade ett enigt Regionfullmäktige att ställa sig bakom Östgötakommissionens slutrapport med dess utgångspunkter och rekommendationer.
Sverige har betydande skillnader i hälsa och nationella rapporter har visat att låg socioekonomisk status är förenat med kortare livslängd, mera sjukdom och sämre självskattad hälsa. Genom Östgötakommissionens rapport vet vi nu att det finns samma påtagliga sociala hälsoskillnader i Östergötland. Efter att ha tagit del av rapporten vill jag beskriva den som ett av de viktigaste kunskapsunderlagen för oss förtroendevalda när vi 2015 bildar Region Östergötland.
Det är uppenbart att Östgötakommissionen ger kunskap och tro på framtiden. Detta då rapporten belyser såväl hälsoläget i Östergötland som ger förslag på insatser inom alla politikområden. Med stöd av kommissionens rekommendationer vill jag påstå att vi fått verktyg att kunna bidra till ett samhälle som ger människor tilltro till egen förmåga, tillit till andra, hopp och framtidstro och därmed jämlik hälsa.
Jag är övertygad om att detta kunskapsunderlag kommer uppmärksammas såväl nationellt som internationellt och stå sig väl i jämförelse med Malmökommissionens och Västra Götalands arbete för jämlik hälsa.
Som förtroendevalda i Östergötland har vi nu, var och en, ett ansvar att ta vara på kommissionens underlag genom att prioritera jämlikhet i hälsa högt och integrera detta i alla politikområden. Avslutningsvis hoppas jag att Regionfullmäktiges beslut kommer att innebära så som det beskrivs i rapporten: en inledning på en långsiktig process med målet att skapa samhälleliga förutsättningar för jämlik hälsa i Östergötland.