Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En mänskligare sjukförsäkring

Norrköping2012-07-18 16:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan Alliansregeringen tillträdde har antalet sjukskrivningar halverats. Sjukskrivning ska vara en aktiv del av vård och behandling. Människor som socialdemokraterna gömde undan i ett långvarigt utanförskap i form av förtidspensionering har i och med reformeringen av sjukförsäkringen fått stöd att ta sig tillbaka.

Under socialdemokraternas ledning i början på 2000-talet var Sveriges befolkning bland de friskaste i världen, samtidigt som vi hade världens mest sjukfrånvarande befolkning. Den situationen kan bara beskrivas som ohållbar, och bedrövlig för den enskilde individen. I genomsnitt var en person i arbetsför ålder sjukfrånvarande 40 dagar per år.

För att förhindra lång sjukfrånvaro är det avgörande med tidiga insatser. Införandet av rehabiliteringskedjan är den största rehabiliteringssatsning som någonsin gjorts. I dag satsas 10 miljarder kronor mer på medicinsk rehabilitering varje år, så att människor snabbt ska komma tillbaka till arbete och slippa utanförskap. Rehabiliteringsgarantin tar sikte på de diagnoser som dominerar svensk sjukfrånvaro, psykiska diagnoser samt långvarig värk.

Efter Alliansregeringens förändring av sjukförsäkringen kommer åtta av tio tillbaka till arbete inom de första sex månaderna. Så vi skall komma ihåg att den ökning vi sett under våren på sjukskrivningarna sker från historiskt låga nivåer. Ökningen visar också att sjukförsäkringen fungerar som den ska, eftersom största delen består av ?återvändare?, de som efter att ha provat hos arbetsförmedlingen haft behov av att återgå till fortsatt sjukskrivning.

Även det nya systemet har brister. Därför arbetar vi kontinuerligt med uppföljningar av själva regelsystemet och med tydliga utvärderingsinstrument av de försäkrades upplevelser av sjukförsäkringssystemet. 97 procent av alla som ansöker om sjukpenning får den beviljad. Vi förtidspensionerar nu färre vuxna än på flera decennier. Det visar att regeringens utgångspunkter fungerar för att stärka arbetslinjen. Det tar tid för reformer att få genomslag. Vårt arbete med sjukförsäkringsreformen har varit nödvändigt men är inte avslutat. Vi måste hela tiden vara öppna för eventuella justeringar.

Läs mer om