Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sociala medier - vad är det?

Ni har säkert hört om det man kallar sociala medier som håller på att förändra politiken både här och utomlands, men det är lite oklart vad det handlar om.

Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Norrköping2011-05-23 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pratas om facebook, twitter och bloggar och det verkar som om folk glor på datorn hela dagen. Nu har nog de flesta annat för sig, jobb och hushållsarbete t ex, och många har andra intressen än politik. Men faktum är att det pågår en väldig förändring av tänkandet i världen, kanske den största världen har upplevt. Tyvärr får vi bara glimtar mellan alla informationssnuttar, som TV och tidningar tycker är viktigare.

FUNDERA BARA över det som händer i Nordafrika och stora delar av Asien. Där kräver enorma folkmassor att bli av med förtryckare, som har regerat i decennier och inte alls har lust att lämna maktens grytor. Människor kräver demokrati och anständiga liv och är beredda att dö för det. Måtte dessa uppror ge samma resultat som i Egypten och Tunisien och måtte människorna slippa att få andra förtryckare om de gamla tvingas lämna makten. Varför kommer upproren så snabbt och på så många håll? Svaret är nog att den datatekniska utvecklingen har gjort informationsspridning möjlig, att många - ungdomar mest - har fått perspektiv och kunskaper som aldrig förr. De inser att förändring är möjlig och att de inte behöver acceptera förtryck. Man kan hålla kontakt med vänner och anhöriga som emigrerat, omvärlden visas via TV, datorer och mobiler. Kunskapsnivån stiger i samma takt som man inser hur världens makthavare skor sej och att det faktiskt går att ändra på förtrycket.

ETT EXEMPEL är Wikileaks avslöjanden, som nog har gjort att många regeringar har fått stora skälvan. Men det finns många andra nätverk som påverkar. Amnesty International, som har funnits i 50 år, var nog bland de första med idén om masspåverkan. Det skickas brev i massor till makthavare som anmodas sanera hanteringen av orättfärdiga domar, gripanden, försvinnanden, mord och brutalitet. Amnestys medlemmar är många och spridda över hela jorden och även de tuffa blir illa till mods om de ser världens ögon på sej.

En nätbaserad påtryckargrupp är Avaaz, som nu har mer än åtta miljoner deltagare över hela världen. Avaaz betyder röst eller sång och innebär att man förmedlar protester via mail. Det kostar ingenting, men det är givetvis fritt fram att donera.

Deltagarna får en förfrågan om de vill ge sin röst i en aktuell fråga. Vill göra det så räcker det med en enkel knapptryckning. Senaste tiden har t ex en halv miljon indier protesterat mot korruptionen i landet och har tvingat fram ett beslut om förbättring. Protesterna gäller också brott mot hälsa och klimat, mot storbolagens rofferi och hänsynslöshet, mot skogsskövling, spridning av biocider som hotar bina, mot ett planerat dammbygge i Amazonas osv. Många har protesterat mot Berlusconis försök att censurera oberoende TV-kanaler och mot mediamogulen Murdochs tunga hand över den fria pressen. Vi har inte utrymme för mer i den här texten, men titta gärna på Google!

Läs mer om