Industri är nog något av en svensk värdering. Den tanken slog mig när jag gick omkring på Industridagen på Saab i Linköping i måndags. Alla positiva värdeord som vi kan tänka oss bärs fram av industrin. Samarbete, ordning och reda, jämlikhet, välstånd, välfärd, produktivitet, kvalitet, vinster, bra löner, snabbhet och social, ekonomisk och klimatmässig uthållighet. På Industridagen är det självklart att industristorägaren Marcus Wallenberg står på scenen tillsammans med Metallfackets Marie Nilsson, socialdemokraten och statsministern Stefan Löfven, med Ingenjörsfackets ordförande Ulrika Lindstrand, med statsministerkandidaten och moderaten Ulf Kristersson och med jämställdhetsminister Åsa Regnér. Här finns inga särintressen att tala om. Här finns främst det gemensamma intresset av att det ska gå bra för Sverige genom att vi arbetar smartare ute i industriernas alla led och flöden och ute på exportföretagens marknader.
Jag är ett barn av industrin. Industriella processer är som ljuv musik i mina öron. Mer borde industrialiseras. Smått är inte vackert; i vart fall inte vackert i betydelsen av snabbhet, effektivitet, kvalitet och klimatnytta.
Den industriella produktionen av el och värme har gjort oerhört mycket för att minimera skadliga utsläpp. Fjärrvärmeverk är ett vackert ord. Vedspisar har givetvis sin charm; men särskilt produktiva och kostnadseffektiva är de inte. De stora utbildningskoncernerna med sina industrialiserade underhållsstrukturer sopar banan med förvaltningar och föreningar när staten mäter kvalitet. Byskolor har givetvis sina emotionella värden men särskilt konkurrenskraftiga är de inte.
Temat för Industridagen var digitalisering. Digitaliseringen förändrar allt. Tidigare har elen, elektroniken och automationen förändrat allt. Vid varje epokskifte har industrin tagit ett djupt andetag och klivit in i det nya. Gammalt har slagits ut. Nytt har kommit till. Tanken svindlade när jag lyssnade på Fredrik Heintz som är docent i datalogi vid Linköpings universitet. Heinz talade på Industridagen om hur vi människor ska försöka bli vänner med datorerna/robotarna för att samarbeta på ett bra sätt. Det kommer nog att gå bra. Jag litar på industrin.