Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hut går numera hem i KU

Bra duo. Andreas Norlén och Björn von Sydow har gjort viktiga insatser för att KU ska följa konstitutionen flitigare än partiböckerna

Bra duo. Andreas Norlén och Björn von Sydow har gjort viktiga insatser för att KU ska följa konstitutionen flitigare än partiböckerna

Foto: Christine Olsson/TT

Widar2017-06-09 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Riksdagens konstitutionsutskott har utvecklats mycket positivt under denna mandatperiod. Utskottets två ledande politiker ordföranden Andreas Norlén (M) och vice ordföranden Björn von Sydow (S) har gjort berömvärda insatser för att förvandla KU till ett konstitutionellt granskande organ med saklig tyngd.

Under långa perioder tidigare har KU mest ägnat sig åt partipolitiska slagväxlingar. Varje sida höll oftast på de sina. Statsråd som prickades i KU kunde rycka på axlarna och fnysa "partipolitik." Den sida som misslyckades med att fälla ett statsråd kunde även de fnysa "partipolitik". Det fanns kort sagt ingen tyngd i KU: s granskningar.

I går uttalade ett enigt utskott kritik mot regeringen på 12 punkter. Kritiken är i och för sig inte alls av något avgångsnära slag; det är inga grava missförhållanden i statsrådens tjänsteutövning som har legat på KU: s bord denna säsong. Ingen vet om KU hade pallat trycket om de hade fått nysta i mer pikanta och/eller maktpolitiskt farliga affärer. Men detta som vi inte vet något om ska inte på något sätt få skymma den ansvarstagande självständighet som alla åtta partierna i Konstitutionsutskottet uppvisat i år.

Jag tror det har betydelse - i dessa tider av mer smala och intressegruppnära "sanningar" som viner genom medierna - att KU visar att det finns konstitutionella fakta och fundament som gäller lika för alla. Kritiken från ett enigt utskott kan heller inte enkelt viftas bort.

Inrikesminister Anders Ygeman är ett av de fem statsråd som prickas av KU. Han kritiseras för att vid ett par tillfällen ha lämnat felaktiga uppgifter om den europeiska gränsbevakningen.

Björn von Sydow säger till dn.se att "Vi ser gärna att Anders Ygeman lägger sig vinn om att kolla sina uppgifter."

Vilket är ett omdöme som Ygeman nog bör ta intryck av.

KU har handlagt 32 inkomna anmälningar mot statsråd. Endast en enda reservation har inlämnats. SD - som avstod från att driva andra anmälningar från det egna partiet - ansåg att migrationsminister Morgan Johansson borde ha klandrats för sina uttalanden om rikspolischefen Dan Eliasson i samband med att denne med starka ord och omdömen kritiserade SD: s partiledare Jimmie Åkesson.

Hut går numera hem i KU. Det är bra för Sverige.

Ledare