Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hasselsnoken är inte bortglömd

Lotta Lanne skrev för en tid sedan en debattartikel med funderingar och synpunkter gällande arbetet med detaljplanen för Wildfire på Kolmården. Vi ska nedan redogöra för hur kommunen resonerar.

Wildfire. Tre av Norrköpings styrande kommunalråd svarar idag lå arkitekten Lotta Lannes kritiska frågor om bergochdalbanan i Kolmården.

Wildfire. Tre av Norrköpings styrande kommunalråd svarar idag lå arkitekten Lotta Lannes kritiska frågor om bergochdalbanan i Kolmården.

Foto: Michael Svensson

Replik2017-02-08 14:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår ett arbete med att ta fram en detaljplan för Wildfire. Detta helt i linje med mark- och miljöverdomstolens beslut där man menar att frågan är alltför komplex för att hanteras i enbart ett bygglov. Lotta Lanne är orolig för att flera viktiga frågor gällande naturvärden och artskydd för fåglar inte kommer att undersökas eftersom detta inte nämns i planuppdraget. Vi kan lugna Lotta att alla de frågor som hon tar upp i sin debattartikel och som efterlystes i Mark- och miljööverdomstolens dom kommer att hanteras, besvaras och belysas i det nu pågående detaljplanearbetet. Bland annat kommer det att göras en naturvärdesinventering och en landskapsekologisk analys. En sedvanlig Miljökonsekvensbeskrivning kommer också att göras.

Lotta Lanne: 150 miljoner kan vara förgäves.

Lotta skriver att ”jungruelig naturmark utanför Djurparkens tidigare gränser har avverkats, markberetts och bebyggts.” Denna mark inventerades innan Wildfire byggdes och både en analys och diskussion ska föras om Wildfires ekologiska påverkan på flera olika skalor. Denna mark och Wildfires nuvarande position ska också jämföras med en Naturvärdesinventering av hela parken och en diskussion ska föras med utgångspunkten: ”Om Wildfire ännu inte var byggd utan endast på planeringsstadiet, vilka alternativ har vi då för dess placering och vilka för- och nackdelar finns för dessa ur ekologiskt perspektiv?”

Lotta skriver vidare att rödlistade arter hittats. Det vet vi och det utförs en analys av hasselsnok, vattensalamander och sällsynta/känsliga fågelarter. I detta arbete ingår att analysera vilken påverkan det får på dessa arter och huruvida artskyddsdispens krävs. Om artskyddsdispens krävs ska dispens självklart sökas.

Arbetet med vägarna till och från Kolmården har pågått under en längre tid. Det är angeläget med en långsiktig trafiklösning. Därför utförs nu en så kallad åtgärdsvalstudie. Den beräknas vara klar under innevarande år

Det är helt korrekt beskrivet att Wildfire började byggas innan bygglovet var klart. För det har också kolmården fått betala ett vite på 444 000 kronor.

Just nu pågår ett detaljplanearbete för wildfire. Lagar och regler ska följas och allmänheten får under samrådet möjlighet att tycka till om förslaget till detaljplan .

Det är vår uppfattning att Kolmården är ett oerhört viktigt företag både för Norrköpingskommun men även hela regionen vad gäller arbetstillfällen; många ungdomar sommarjobbar på Kolmården men också för besöksnäringen i stort. Vi ser positivt på att Kolmården finns, verkar och expanderar i Norrköping.

Läs mer om