Det kommer täta rapporter om "blåljuspersonalens" - poliser, brandmän och ambulanspersonal - svårigheter att utföra sina viktiga arbetsuppgifter i samhället. Blåljusfolket attackeras av kriminella ungdomar som kastar stenar och smällare mot utryckningsfordon och tjänstemän. Bara under det senaste året har Folkbladet rapporterat om ett otal bränder, upplopp,stenkastningar och överfall i Norrköpingsförorter som Navestad, Klockaretorpet och Hageby.
I rikspolitiken är våldet mot rätts- och räddningstjänstens medarbetare en stor fråga. Såväl regeringen som flera oppositionspartier har lagt förslag om ny lagstiftning med avsevärt skärpta straff för den som på något sätt attackerar och/eller försvårar blåljuspersonalens tjänsteutövning.
Mot denna bakgrund är det minst sagt uppseendeväckande att notera Norrköpingspolisens närmast likgiltiga attityd till attacken mot en av deras kollegor.
För drygt en månad sedan var ett stort antal poliser i Navestad i samband med ett ungdomsbråk. En av de uniformerade poliserna kom på efterkälken och attackerades av en stor grupp ungdomar. Tre av ungdomarna - varav en under 18 års ålder - misstänks för att ha låst fast polismannens armar och för att ha slängt brinnande cigaretter mot honom. Ingen av de tre skäligen misstänkta gärningsmännen har delgivits misstanke; det är oklart om de ens har förhörts om överfallet på polismannen. Enligt uppgifter från polisen var anledningen till attacken ett rykte om att en ungdom hade gripits i samband med insatsen i Navestad. De misstänkta ungdomarna ska ha varit ute efter att frita sin kompis från polisen.
När Folkbladets reporter Åsa Hanell för ett par veckor sedan först började ställa frågor om attacken fick hon svaret: "Det är ett ärende vi har, det är ingen bra händelse, men rent juridiskt är det inte så allvarligt utan rubriceras som förgripelse mot tjänsteman."
Tommy Fordell håller i förundersökningen om attacken. "Det är inget prioriterat ärende, vi har andra grövre våldsbrott som vi måste prioritera", sa Fordell till folkbladet.se i går. Inget har således hänt på en dryg månad.
Och det kanske inte händer något på länge. Frodell har ingen aning om när förundersökningen kan vara klar. "Det är jättesvårt att svara på, säger jag en månad kanske det tar två", sa han till Folkbladet igår.
Med all respekt för polisens arbetsbörda. Men när ett överfall på en uniformerad polis i tjänsteutövning inte är ett prioriterat brott så blir i vart fall jag mycket orolig över sakernas tillstånd.
Inte blir jag lugnad av att lokalpolisområdeschefen Peter Wahlberg också anser att det är "anmärkningsvärt" (Folkbladet 12/10) att inte ungdomarna plockades in till förhör med eventuella målsmän och direkt fick klart för sig att de begått ett brott. Vad är det som (inte) händer?