Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förtryck som vanhedrar

Allvarliga samtal. Runt bordet på centerpartiets högkvarter i Norrköping talade Juno Blom, Annie Lööf och Elisabeth Nilsson om hedersförtryckets vedervärdigheter.

Allvarliga samtal. Runt bordet på centerpartiets högkvarter i Norrköping talade Juno Blom, Annie Lööf och Elisabeth Nilsson om hedersförtryckets vedervärdigheter.

Foto: Widar Andersson

Widar2016-10-22 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ska Sverige bli ett bättre invandringsland så borde Sverige definitivt lyssna mer på Juno Blom. I torsdags eftermiddag satt hon och talade allvar med Annie Lööf och landshövding Elisabeth Nilsson i ett litet trångt rum i centerpartiets högkvarter på Nygatan 105 i Norrköping. Jag var där.

Juno Blom är utredare på Länsstyrelsen i Östergötland. På regeringens uppdrag arbetar hon sedan länge med att stärka insatserna mot sådant förtryck som bland annat yttrar sig som barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning, hot, misshandel och mord. Eller med ett ord: Hedersförtryck.

Hedersföreställningar om oskuld och kyskhet legitimerar kontroll, förtryck och våld mot kvinnor och flickor.

Juno Blom säger att hon "skäms över att det finns så många kvinnor och flickor i Sverige som inte får stöd och hjälp därför att många av oss är rädda för att stå upp för det som är riktigt och sant."

Vi låter vårt obehag över att utnyttjas av främlingsfientliga krafter styra oss till mummel och tystnad. Av rädsla för att själva låta som främlingsfientliga storsvenskar så anpassar vi oss till religiösa och kulturella fundamentalister och strukturer som vill tysta debatten. Vi tiger av rädsla för att hånas som inkrökta nationalister av kulturrelativister. Vi hukar i debatten av förment omsorg om de utsatta och om de som arbetar med de utsatta. Politiker som annars tydligt står upp för mänskliga rättigheter får lätt något fladdrigt i blicken när hedersförtrycket kräver mer respons än yviga paroller. Så blev Sverige ett ynkligt invandringsland istället för ett tryggt och stadigt invandringsland.

Juno Blom är veteran i de här sammanhangen. Redan 2007 fick hon Fadimepriset; ett stipendium till minnet av Fadime Sahindal som mördades av sin pappa 2002.

Elisabeth Nilsson är också en klok och orädd veteran i politik, företagande, förvaltning och i livet självt. Att just hon är chef på Länsstyrelsen är viktigt för Sverige. Det märks att hon är stolt över vad Juno Blom gör.

Annie Lööf är kanske ingen veteran. Hon kan dock bli en centralgestalt i Sveriges upprättelse som invandringsland. Med sina liberala grundvärden, med sin juristutbildning, med sin förankring i ett jordnära parti och med hennes ambition att gå "in med hela kroppen" i striden mot hedersförtrycket har hon förutsättningar att göra stor skillnad.

Ledare