Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förödande för historien

Obegripligt. Dagens debattör anser att det är förödande att kommunen och Reidar Svedahl har sagt ja till fasadförändring av Textilarnas Hus.

Obegripligt. Dagens debattör anser att det är förödande att kommunen och Reidar Svedahl har sagt ja till fasadförändring av Textilarnas Hus.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Debatt2017-10-14 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norrköpings kommuns byggnadsinventering har Kvarteret Gripen 9 klassificerats till klass 1 på en fyrgradig skala. Klass 1 är bebyggelse med högsta kulturhistoriska värde. Byggnaden är därmed utpekad som särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Den höga klassificeringen innebär att byggnaden är att betrakta som omistlig för berättandet av stadens historia och i det närmaste likvärdig med en byggnad av byggnadsminnesklass.

Trots det var det en enig byggnads- och miljöskyddsnämnd som gav fastighetsägaren Magnentus bygglov för att ändra fasaden.. Förvånande är bara förnamnet på de känslor detta upprör.

Stadsantikvarien Hanna Domfors, den högst ansvarige tjänstemannen i kommunen, som ur ett strikt byggnadshistoriskt intresse ansvarar för bevakning av skyddsvärda byggnader, har gett ett uttömmande yttrande i ärendet: "Föreslagen förändring av byggnadens fasad är förödande för byggnadens kulturhistoriska värde".

Fastighetsägare kommer och går. Fastighetsförstöring består. Vår stad borde om någon veta vad kulturförluster genom avsaknad av kulturansvar för framtiden innebär. Rivnings- och förändringsraseriet på 50-60 talen berövade staden nästan hela dess själ och historia.

Jag har följt debatt och argumentation från Magnentus sida som köpt fastigheten. Svårigheter att få bättre uthyrningsgrad via exteriöra förändringar och kanske därmed fördubblade hyror är ju argument så dåliga att de måste betraktas som rent debila. Skälen till outhyrda kontorslokaler/ytor är givetvis betydligt mer komplicerade. Kanske hyrorna är för höga i förhållande till hur fastigheten sköts? Vilka företag, myndigheter och institutioner har t ex råd att hyra hos Magnentus?

Till detta kommer nödargument som hot att lämna staden om man inte får som man vill. Man tar sig för pannan. Hot och utpressning. Så ynkligt och barnsligt. Inget som anstår en seriös fastighetsägare och näringsidkare.

Byggnadsnämnden föll kanske undan för hot och utpressning på den här sandlådenivån som tidigare redovisats i ett tidningsuttalande av Magnus Malm. Eller kanske var det ryggkliande som ledde till ett så obegripligt beslut?

Brev till byggnadsnämnden om farhågor om jäv har också inlämnats avseende byggnadsnämndens ordförande Reidar Svedahl innan beslut fattades. En stilla undran blir hur detta har behandlats av nämnden. Inte minst då han deltog i beslutet,

Länsstyrelsen har nu fattat beslutat om inhibition av detta mycket märkliga byggnadslov. Det vill säga inställd verkställighet av byggnadsnämndens beslut. Frågetecknen är många och kräver svar.

Läs mer om