Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre och färre som väljer sig själva

Smalt parti. På bilden syns några av de "högst 150 personer" som Mårten Arnberg skriver om på dagens debattsida.

Smalt parti. På bilden syns några av de "högst 150 personer" som Mårten Arnberg skriver om på dagens debattsida.

Foto: Henrik Witt

Folkbladet debatt2015-03-18 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkbladets ledarsida diskuteras (16/3) hur pass representativa de politiska partierna är. Där hänvisas också till en artikel på DN Debatt den 15/3 där partiernas ideologiska utveckling problematiseras.

Jag skulle vilja lägga till ytterligare en observation, som i första hand handlar om mitt eget parti men som kanske berör alla partier. För att partiet ska kunna beskrivas som företrädare för det stora flertalet väljare måste det finnas många och aktiva medlemmar. Så är det inte längre. Socialdemokraterna Norrköping har drygt 1 000 medlemmar, vilket ändå borde vara tillräckligt för att kunna sägas representera norrköpingsborna. Men hur många kommer på möten och deltar i beslutsfattandet? Jag vill påstå att antalet aktiva i det stora hela motsvarar det antal som uppbär olika förtroendeuppdrag i kommunen, regionen och riksdagen, alltså i storleksordningen högst 150 personer.

Så många kommer numera aldrig på ett och samma möte, men genom att uppbära något förtroendeuppdrag, får de ändå sägas medverka till att forma en socialdemokratisk politik. Man kan då ställa sig frågan, som knyter an till den inledande diskussionen; hur formas den socialdemokratiska politiken, hur representativ är den? Risken är ju att de som företräder Socialdemokraterna själva formar sin egen politik utan att den diskuteras (och kanske korrigeras) av en bredare medlemskår, med andra vyer och erfarenheter. Risken är uppenbar att ju färre som formar politiken, desto större är chansen att den utformas för de aktivas egen skull och inte för den breda gruppen väljares skull. Därmed är risken stor att många inte längre känner igen vare sig idéerna eller den praktiska politiken.

Botemedlet mot den här situationen är lätt att ordinera med svårt att genomföra; fler aktiva medlemmar, mer diskussioner om politikens innehåll och utformning. Men såvitt jag vet är det ingen kö av medborgare som vill bli medlemmar. Hur ska vi då kunna förhindra att vi hamnar längre och längre bort från den breda förankring som S tidigare hade? Hur undvika att bli så ideologiskt smala att vi blir betydelselösa för väljarna?

Vi kan inte fortsätta att bli färre och färre som väljer oss själva och bakom stängda dörrar formar en politik som bara några få förstår.