Widar På fredagsmorgonen åt jag frukost med Maud Olofsson på The Lamp Hotel på Hospitalsgatan i Norrköping. Senare på dagen skulle hon bland annat medverka på ett seminarium på Näringslivsmässan på Stadium Arena där EON och Norrköpings kommun diskuterade om "den hållbara staden."

Timmen vi hade på oss flög undan. Det finns så mycket att prata om nuförtiden. Vi känner inte varandra jag och Maud Olofsson. Men vi har råkats och språkats vid några gånger under decenniernas flykt. Utifrån skilda tankemässiga startplatser händer det att vi landar i liknande slutsatser; gärna lite drastiskt formulerade.

Min egen tid som mycket aktiv partipolitiker blev ganska kort och relativt blygsam till sin omfattning.

För Maud Olofsson kröntes den partipolitiska karriären däremot av dryga 10 år som ordförande för Centerpartiet, fem år som näringsminister i Reinfeldts regeringar; varav fyra år som vice statsminister.

Numera är Maud Olofsson ordförande i bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita - Svensk besöksnäring.

"Det var ett uppdrag jag inte kunde tacka nej till. Hotellen, restaurangerna, campingvärdarna, skidorterna och stora besöksmål som till exempel Kolmården har alla det gemensamt att de verkligen vill visa upp sig och nå fram till människor med sina bästa sidor. Branschen sjuder av positiv energi och av entreprenörskap på ett sätt som passar väldigt bra ihop med mig", sa Maud Olofsson.

Hon tycker att företagen och företagarna i Visita borde vara guldvärda partners för regeringen. Branschen har många ungdomar på lönelistorna och 36 procent av medarbetarna har utländsk bakgrund. Många yrken i besöksnäringen har höga och långa utbildningar. Det finns emellertid också plats för människor som saknar formell utbildning men som är beredda att lära sig genom arbete och engagemang.

"När arbetslösheten nu - i en stark konjunktur - till och med ökar bland nyanlända så är det ett allvarligt läge. Det krävs nya förhållningssätt för att snabba på och bättra upp integrationen ute på arbetsplatserna. Vi skulle kunna göra mycket mer. Men systemen i arbetsmarknadspolitiken tycks inte fungera", sa Maud Olofsson.

Hon berättar att många medlemsföretag vill anställa kockar.

"Vi har ställt upp med praktikplatser och handledning i regeringens "snabbspår" för kockar. Enligt uppgift skulle det finnas 300 personer som var lämpliga för snabbspårsutbildning till kockar. Men Arbetsförmedlingen får ju knappt tag i några kockaspiranter åt oss. Tror att vi har haft två stycken eller något sådant. Det är för dåligt", sa Maud Olofsson.

Det är en av de slutsatser som jag delar med Maud.