Debatt Att försvara och klara sig skadelös då man ertappats med att bryta mot en lag för att uppfylla en annan är lättare sagt än gjort, något som många torg och marknadshandlare fått erfara. Oavsett om man vinner eller förlorar en tvist mot Skatteverket så blir det en förlustaffär då det som regel krävs en juridisk hjälp för att ha någon chans att klara sig, något som innebär kostnader även om man skulle vinna.

Resurssvaga torg och marknadshandlare är chanslösa när det gäller tvister med Skatteverket. Tvisterna som uppstår då Skatteverket kräver torg och marknadshandlarna på kontrollavgifter har blivit så komplexa att de är svåra att driva på egen hand. Ombud är dyra och rättshjälp gäller inte i sådana mål. Även om man vinner så utgår ingen ersättning från Skatteverket.

Det finns ett allvarligt fel i systemet när svensk lagstiftning och tillämpning kan ske så här. Det är ej heller värdigt en demokrati att människor som bedriver handel på torg och marknader i praktiken ska stå rättslösa när myndigheter behandlat dem felaktigt. Torg och marknadshandlarna måste kunna få upprättelse även när oförrätterna har begåtts av lagstiftare och myndigheter.