Förväntningarna på vad polisen ska kunna utföra är våldsamt överdrivna. Sverige har 20 000 polistjänster varav - enligt polisprofessor Leif GW Persson - ungefär 15 procent inte är besatta med aktiva människor i tjänst i Sverige beroende på allt mellan "utlandskommenderingar och vård av sjukt barn", enligt nämnde professor. (Expressen 15 januari)
De 17 000 poliser av kött och blod som finns tillgängliga för att leva upp till allas våra förväntningar - bland annat att komma direkt så fort någon ringer, att införa lag och ordning i ett hundratal kriminellt dominerade stadsdelar, att vara synliga på (även mycket små) städers gator och torg, att bemanna polisstationer här och där och överallt, att utreda varje anmält brott i botten, att göra identitetskontroller vid yttre och inre gränser, att genomföra avvisningar, att spana på narkotika- och människohandlare och att övervaka trafiken på våra vägar - arbetar i Europas tredje största land till ytan med en polistäthet (antal poliser per innevånare) som är ungefär hälften av snittet bland EU-länder.
Sverige skulle behöva åtminstone ytterligare 20 000 besatta polistjänster för att hamna på en god europeisk standard när det gäller antalet poliser.
Mer att läsa: Vänsterns hämnd på Socialdemokraterna.
Förändrade förhållanden på marken trycker även på för en kraftig ökning av antalet välutbildade och kompetenta poliser i Sverige. Det dödliga våldet - mord och dråp - ökar nu åter i omfattning i Sverige. Enligt experter - till exempel kriminologen Mikael Rying - är det framförallt gängkriminaliteten som driver på utvecklingen. Medan den nedåtgående trenden tycks hålla i sig för relationsmord och "fyllemord" så ökar antalet mord där kriminella unga män är offer och gärningsmän.
Denna förändring i samhället kräver kort sagt mer närvarande, synliga och utredande poliser än tidigare. Polisen bör vara "den starkaste killen på gatan" som Anna Dahlberg skriver på Expressens ledarsida.
Mer att läsa: Vänd på skutan Anna Ekström.
I veckan lär högsta polischefens öde avgöras. Sannolikt innebär det kommande mötet med inrikesminister Anders Ygeman att Dan Eliasson beslutar sig för att avgå. Viktigt att detta inte stannar vid en politisk gest. Regeringen - i samråd med oppositionen - bör snarast ta sig an operation "Polislyftet." Polisen ska ha rimliga chanser att leva upp till rimliga förväntningar. Det är innerst och ytterst en fråga om demokratins styrka och räckvidd.