Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Andreas Norlén har fel

Politik för arbete. ROT-avdraget är bra. Men det kostar alldeles för mycket, skriver Mattais Ottosson.

Politik för arbete. ROT-avdraget är bra. Men det kostar alldeles för mycket, skriver Mattais Ottosson.

Foto: Robert Svensson

Folkbladet debatt2015-05-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen presenterade nyligen förslag till inriktning för den ekonomiska politiken och reformer för 8 miljarder kronor som träder i kraft 2015. Det handlar om reformer för fler jobb och stärkt konkurrenskraft, en jämlik kunskapsskola med mer tid för varje elev, en hållbar framtid och ökad välfärd och trygghet. Att moderaternas ensidiga fokus på arbetslinjen genom sänkta skatter har nått vägs ände är nog de flesta överens om. Att fortsätta sänka skatterna med ca 20 miljarder per år är ohållbart. Det är inte att ta ansvar för de offentliga finanserna.

Svar till Andreas Norlén, Folkbladet 11/5

Socialdemokratin är för både RUT och ROT, det vi gör i våra förslag är att anpassa dem efter verkligheten. När ROT infördes kostade reformen två miljarder om året. Idag är kostnaden uppe i 17 miljarder per år. Det är alltså 17 miljarder om året som betalas av våra skattepengar. Samtidigt investerar Sverige relativt lite i bostadsbyggande trots skriande bostadsbrist. Av det statliga stöd som går till bostadssektorn är en stor och växande del stöd till ombyggnation. Därför vill vi omprioritera och justera ned ROT-avdraget från dagens 50 procent till 30 procent. Eftersom skattereduktionen har blivit allt dyrare kan vi 2016 använda den beräknade budgetförstärkningen om 6 miljarder kronor till att investera i bostäder. Det är klassisk socialdemokratisk politik med god fördelningsmässig profil.

Vi har dessutom många andra förslag på att bekämpa arbetslösheten. Traineejobb, utbildningskontrakt och extratjänster är viktiga åtgärder för att motverka ungdoms- och långtidsarbetslöshet. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga har av IFAU och Finanspolitiska rådet bedömts skapa få och väldigt dyra jobb. A-kassan har inte höjts på 13 år och en slopad bortre tidsgräns i sjukförsäkringen torde inte vara särskilt kontroversiellt efter år av stora utförsäkringar av svårt sjuka människor.

Sverige står nu inför ett antal framtidsutmaningar. Allianspartiernas skattesänkarpolitik lämnade stora underskott i de offentliga finanserna och vi måste istället finansiera våra reformer fullt ut. Det är dags att bryta med den högerpolitik som gynnade höginkomsttagare mest. Investeringar i välfärd och trygghet håller ihop Sverige och bidrar till ett mer jämlikt och jämställt samhälle.

Läs mer om