Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dynga bättre än sojagrädde

Debatt2018-07-25 13:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi undrar om köttmotståndare vet hur vegetabiliska livsmedel vanligen odlas? Ska man vara ”rättrogen” vegan så bör livsmedel som är naturgödslade med dynga från nöt, häst, höns mm undvikas.

Konstgödning framställs industriellt, i dag med mycket stor åtgång av fossil energi och utsläpp av växthusgaser.

Betesdjurens gödsel är en viktig produkt och självklar del i kretsloppet. Den innehåller organiska material och mineraler som har en positiv effekt på djur- och bakterielivet i marken. Den förbättrar jordstrukturen och produkterna blir näringsrika och välsmakande.

Vissa tycker att vi ska sluta äta kött ”för miljön”. Är det bra för miljön att öka användningen av konstgödning, minimera djurantalet och övergå från riktig mjölk till dryck från importerad soja som kräver avverkning av regnskog? Råvarorna till drycker av nötter och mandel odlas inte heller i Sverige, miljöpåverkan och vattenbristen hamnar någon annanstans. Svensk havredryck kan vara bra, men näringsmässigt slår den inte mjölken.

Landsbygdspartiet oberoende vill se hela landet i bruk och en rejält högre självförsörjningsgrad av baslivsmedel i landet. För att åstadkomma det behöver vi ha ett kretslopp med betesdjur som ger både kött, mjölk och gödsel till jordgubbarna.