Under torsdagen hölls inte mindre än tolvtalet timmar ren hoppning. De yngre förmågorna rattades runt både 120 och 130.

I första klassen för dagen, 120 centimeters hinder med bedömning och två faser, blev det kvintett i Åbyryttare i placeringslistan. Med det, triss i Matilda Pettersson.

– Åh, jag borde placerat den fjärde, säger Matilda.

Artikelbild

Hon är jättenöjd med sina hästar. Det är sig själv hon slår i huvudet tills hon kommer hem.

– Sen är jag såklart nöjd. Men jag känner att jag borde gjort det lite bättre just såhär på tävlingsplats. Det blir lite "fasen också", säger hon.

Norsholmsryttaren Emelie Myrén placerade sig också, på en 20 plats. Klassen hade 93 startande och 24 placerade med tiden som avgörande för resultatlistan.

Mellan snabbaste felfria Linnea Andersson Fuller (Åby) och Matilda Pettersson skiljde det inte ens en sekund. Linnea och Guido ASK red in på 33.78 och Matilda och Chardonnay på 33 85. Med Just Jet blev tiden 34 sekunder blankt för Matilda.

Artikelbild

Strax efter, på en fjärdeplacering landade Åbys Frida Wygler med Chickidicki.

Malin Baryard-Johnsson, som åker till Rom nästa helg och tävlar med landslaget red felfritt, men något långsammare och hamnade utanför placering.

Artikelbild

I andra klassen för dagen 120 bed A hade hemmaryttarna en hel del godkända ritter. Nollade gjorde Camilla Andersson, Marcus Westergren, Albert Wiström, Björn Svensson, Matilda Pettersson, Andrea Falk och Sissela Smith - samtliga från Åby ridklubb. Men även Norsholmsryttarna höll sig framme via Fredrik Spetz.

Unghästklasserna syftar mycket till att just visa hästarna banan och ge dem en bra upplevelse för framtiden. Matilda Pettersson var väldigt nöjd med stoet Herta Beata, som är fem år gammal efter sin felfria ritt i andra klassen.

Artikelbild

– Hon var jättefin! Det var väldigt roligt att rida henne, säger Matilda som också vill berömma banan.

– Det är alltid trevliga banor när Peter bygger.

Artikelbild

Sissela Smith hade en halvbra dag på jobbet och fick ett stopp och en avtrillning i första klassen. Åbyryttaren var dock precis lika glad för det.

Slog du dig?

Artikelbild

– Haha nej, nej. Man lär sig hur man ska ramla ... Jag är mer störd på att mina ridbyxor blev smutsiga, säger Sissela och fyrar av ett stort leende.

Sissela rider för CC Holsteiner Breeding. Sportchefen Claes och Carin Petterssons avelsverksamhet. Carin är med och hoppar mentalt varenda tävling. Hon hejar med hela kroppen.

Artikelbild

– Och det är så jobbigt. Jag står med benen hela vägen upp till örat varenda gång de hoppar, säger hon och skrattar.

Carin berättar om känslan i att driva fram en riktigt, riktigt bra häst redan från dag ett.

Artikelbild

– Det är verkligen något speciellt. Man är med från den sekund att man bestämt hingst till att man är nervös för att det ska ta sig och stoet bli dräktigt. Sen från föl till att de kanske startar 150. Det är jättehäftigt och det krävs så mycket. Det kan hända otroligt mycket bara under en dräktighet, säger hon.

Deras godkända hingst Daquar CC 1236 rids av Fredrik Spetz. Ekipaget kommer att visa upp sig under veckan i Åby.

Artikelbild

Tävlingarna fortsätter under fredagen. Då med klasser upp till 140.