De klimatstrejkar på Black Friday

På fredag är det inte bara Black Friday, utan även dags för Fridays For Futures fjärde globala strejk.

Stina Sköld, Hilma Schenström och Lotta Lanne är alla tre engagerade i Fridays For Future och är med och arrangerar klimatmarschen på Black Friday.

Stina Sköld, Hilma Schenström och Lotta Lanne är alla tre engagerade i Fridays For Future och är med och arrangerar klimatmarschen på Black Friday.

Foto: Carolina Nilsson

Strejk2019-11-26 20:00

Under ett års tid har de varje stått i Hörsalsparken varje fredag, Hilma Schenström, Lotta Lanne, Stina Sköld och alla de andra som strejkat för klimatet. När de träffas på fredag är det inte bara en "vanlig" fredagsstrejk för klimatet, utan även en global strejk, som dessutom sammanfaller med Black Friday –  den första fredagen efter löning i november som kickar igång julshoppingen.

Denna fredag brukar slå rekord på rekord i försäljning. 2018 shoppades det totalt för hela 6,7 miljarder kronor under fredagsdygnet och i år beräknas siffran bli ännu högre. Samtidigt växer sig en motreaktion mot handeln allt starkare, tidigare i veckan inföll till exempel "White Monday" där konsumenter bland annat uppmanades att handla mera second hand.

– Läget är kritiskt och genom att exempelvis handla mindre och hyra maskiner när du behöver, reparera det du redan har så kan du som privatperson vara med vända den negativa utvecklingen, kommenterade Peter Westman, biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF Sverige, då.

Hilma Schenström, Lotta Lanne och Stina Sköld hoppas att de genom sin manifestation på fredag ska få människor, som kanske är i färd med att shoppa loss på fredag, att tänka ett varv till.

– Black Friday är symboliskt för dagens lustigheter som vi håller på med. Att vi till exempel handlar sådant som vi inte behöver, menar Lotta Lanne.

Genom plakat, tal och julsånger –  kända sådana med nyskrivna klimattexter – hoppas det nå fram med sitt budskap när de tågar från Tyska torget till Hörsalsparken. 

– Alla vet att vi shoppar för mycket. Men det är väl ett belöningssystem, och folk tänker inte på vad de gör, menar Hilma Schenström.

– Som det är nu shoppar vi som om vi hade fyra jordklot. Handeln förväntas öka med 20 procent i år, fortsätter Stina Sköld.

Förutom att försöka påverkar folk på stan, hoppas de att politiker ska vakna. Något de menar inte har hänt hittills.

– De måste lyssna på vetenskapen! Subventionera inget som är fossilt, exemplifierar Stina Sköld. 

– Beskatta det är som dåligt och subventionera det som är bra, konstaterar Lotta Lanne kort och gott.

Den som vill är välkommen att delta i klimatstrejken. Då är det bara att dyka upp vid Tyska Torget på fredag eftermiddag.

– Man behöver inte kunna så mycket. Det räcker med att vara orolig för kliamtet, säger Stina Sköld. 

Stina Sköld tycker att politiker borde ta ett större ansvar i klimatfrågan.
Stina Sköld tycker att politiker borde ta ett större ansvar i klimatfrågan.
Karta: Hörsalsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!