Hur kunde det bli såhär?

Söderköpingsborna Lena Nilsson och Liselotte Dalén tycker det är märkligt att politiker undviker en öppen debatt, för att i stället skicka privata meddelanden, i diskussionen om den dömde ensamkommande mannen.

Diskussioner. Det är det i den här gruppen på facebook.

Diskussioner. Det är det i den här gruppen på facebook.

Foto: Skärmdump facebook

POLITIK2018-02-17 07:00

De kände inte varandra tidigare men fick kontakt via den sida på facebook där flera Söderköpingsbor diskuterar politik. Under hösten och vintern har mycket handlat om den ensamkommande man som dömdes för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka under ett konfirmationsläger hösten 2016. Liselotte Dalén och Lena Nilsson är två av dem som reagerat på detta och på flera andra efterföljande saker:

– Hur kunde de utse honom till nyårstalare? Det är ett fint uppdrag. Några borde ha satt stopp för det, säger Liselotte.

Läs mer: Döms för sexuellt ofredande på konfirmationsläger.

Talet höll han några månader efter händelsen på konfirmationslägret. När Folkbladet frågade Lottie Fallman, tidigare S som lämnat politiken då hon känt sig trakasserad under debatten, om hur detta kunde ske, svarade hon dels att hon inte hade med utnämningen att göra, dels att ingen visste om att något hänt där på lägret ett par månader tidigare.

Läs mer:Lämnar politiken efter trakasserier.

Ytterligare några månader framåt i tiden, våren 2017, fick mannen träffa statsminister Stefan Löfven (S). Även detta ifrågasätter Lena och Liselotte.

– Vem har tagit dit honom? Vem arrangerade? Men det vill ingen svara på i dag, säger Lena.

Debatten på facebook har tidvis varit hård och det Lena och Liselotte har reagerat starkt på är, vad de säger, att politiker tagit mannen i försvar. Även efter domen. Flickan och vittnet har ifrågasatts. Detta nekar dock Lottie Fallman till.

– Jag skulle aldrig ta en brottsling i försvar och jag har respekt för vårt rättssystem, sade hon i Folkbladet i början av februari i samband med att hon lämnade politiken.

Läs mer: S står bakom Fallman.

Lena och Liselotte har varit öppna och ifrågasatt allt detta. Dels på facebook, dels genom mail. De upplever dock inte att de fått några ordentliga svar. Istället har de, och enligt dem flera andra, blivit kontaktade genom privata meddelanden från politiker, däribland Lottie Fallman, där de känner sig manade att ”hålla tyst”.

– Man försöker kväsa debatten och tysta oss, säger Liselotte.

En annan politiker ska även ha gått in i en tråd där situationen diskuterades och lagt in ett grävlingsrecept – allt för att tysta debatten, anser de.

De är även kritiska till Sonnie Knutlings (S), ordförande i demokratiberedningen, tal i samband med att Fallman avgick, där han hänvisar till att hon blivit trakasserad.

– Vem menar han har trakasserat henne? Är det vi som debatterar och ifrågasätter? Då är de ute och cyklar. Jag blir kallad rasist, fascist och mörka krafter för att jag som skattebetalare ifrågasätter hur de agerar, säger Liselotte, som även fått uppgifter om att alla i beredningen inte står bakom uttalandet:

– Hur står det till med demokratin i demokratiberedningen egentligen?

I måndags initierade Lena Nilsson ett möte med den lokala S-föreningen. Hon upplever en olust kring situationen med alla privata meddelanden hon fått skickade till sig och var debatten tagot vägen.

– Folk som förut har hälsat på mig på stan har slutat, exemplifierar hon.

Mötet blev dock inte som hon tänkt; hon anser inte att hon fick några egentliga svar.

– De visste ingenting kändes det som, säger Lena och undrar:

– Hur kunde det bli så här? Hur kan man skydda en person i så här många led? Det finns så många som försvarar honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!