Senja Ljung är vd i en tydligt mansdominerad bransch, på företaget med 41 anställda är de fyra kvinnor. Hon halkade in i branschen på det berömda bananskalet, och blev kvar.

– Jag har egentligen inget att jämföra med, innan jag började här hade jag en egen firma, säger hon.

Senja börjar bli trött på att få frågan om hur det är att vara chef i en mansdominerad bransch. Hon tror att vilken typ av chef man är avgörs mer av hur man är som person än av vilket kön man har.

– Vad jag påverkar i ett arbetslag är svårt för mig att säga. Men jag tror kanske att jag fokuserar mer på hur de anställda mår som personer. Men det finns kvinnor som fokuserar mer på hårdvaran än på personer. Det handlar mer om ett personligt ledarskap än om manligt och kvinnligt.

Gör du något för att få in fler kvinnor i företaget?

– Vi har med det i jämställdhetsplanen. Men det är svårt att få tag i kvinnliga grävmaskinister, och kvinnliga anläggare är ännu svårare. Där beror det nog på att vi inte har den muskelbyggnad som behövs. Men det börjar bli fler och fler kvinnliga lastbilschaufförer.

Vad gäller kvinnliga vd:ar i byggbranschen går det långsamt framåt, och Senja hoppas på en snabbare förändring. Hon är en av två kvinnor som sitter i Svenska Byggindustriers styrelse i Norrköping. För tre år sen var hon ensam kvinna.

– När det dyker upp en kvinna i ledarskapsfunktion så ”suger vi upp dem”. Jag har alltid fått ett positivt mottagande i branschen, jag känner att de har rätt inställning.